Плитвичките езера неслучайно са едно от най-посещаваните места в Хърватия. Поредицата от тюркоазени езера, малки водопадчета, дървени пътечки и буйна растителност за минути откъсват градския човек от проблемите му и го изпълват с възторг и удивление пред красотата на природата.

В национален парк "Плитвички езера" има няколко маршрута с различна дължина (между 3 и 18 км). Имената им са първите букви от азбуката (A, B, C и т.н.), като повечето минават през Големия водопад и водопадите Саставци. Най-дългият е маршрут К, който включва обиколка на целия парк.

Макар лятото да е най-предпочитаният сезон за обиколка на националния парк, езерата са прекрасни през всеки сезон и във всякакво време. Ако сте се чудили кога да ги посетите, истината е, че няма правилен отговор. Най-добре ги посетете във всеки един сезон.

Разгледайте снимките в галерия >>>

Есен

Контрастът е изумителен

Снимка: iStock by Getty Images

Разходка през есенните Плитвички езера

Снимка: Unsplash

През есента на езерата има много по-малко посетители

Снимка: Unsplash

С напредването на есента част от дърветата остават голи

Снимка: Unsplash

Есента е доста хладна на Плитвичките езера, а дъждовното време може да продължи с дни. Следенето на прогнозата за времето може донякъде да ви помогне да изберете дата за посещението си, но най-добре е да приемете, че нямате власт над времето, а само над настроението си.

Вероятността за влажно време се компенсира от невероятните цветове на гъстата растителност около езерата през есента - жълто, червено, оранжево се преливат в невероятни комбинации. Най-ярки и красиви са цветовете от средата на септември до средата на октомври. Освен това цената на билета е по-ниска през тези месеци.

От 1 ноември само долните езера са достъпни за посещение.

Зима

Зимно време Плитвичките езера са притихнала снежна приказка

Снимка: iStock by Getty Images

Плитвичките езера с гарнитура от сняг

Снимка: iStock by Getty Images

Замръзнал водопад през зимата на Плитвичките езера

Снимка: iStock by Getty Images

Зимата е наистина студена при Плитвичките езера. Температурите почти през целия студен сезон са около и под нулата, често вали сняг. Това е времето, когато можете да видите езерата в съвсем различна светлина - бялото им подхожда.

Най-доброто време за разходка в националния парк през зимата е около обяд - между 11 и 15 часа. Веднага щом слънцето се скрие зад склоновете, температурите рязко се понижават. Непременно се погрижете да носите стабилни туристически обувки, които не се пързалят, топли са и са непромокаеми.

През зимата са достъпни само долните езера, няма автобуси и лодки. Езерата са на разположение на туристите изцяло пеша. Цената на билетите е повече от три пъти по-ниска в сравнение с лятото.

Пролет

Когато снегът се стопи, зеленината започва малко по малко да се завръща

Снимка: iStock by Getty Images

Напролет край езерата цъфтят кокичета

Снимка: iStock by Getty Images

Със затопляне на времето зеленото става все по-наситено

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетно време водопадите на Плитвичките езера са най-пълноводни

Снимка: Unsplash

Въздухът е кристален, тук-там се виждат остатъци от зимния скреж, водите са буйни и шумът на водопадите е успокояващ. Като се добави и малкият брой посетители през първите месеци на пролетта, това може да се окаже най-доброто време за посещение на езерата за тези, които не обичат тълпи.

Пролетта също е доста влажна. Ако дойдете през март-април, подгответе си плътни дрехи и добри туристически обувки, които не се хлъзгат.

Лято

Плитвичките езера през лятото

Снимка: Unsplash

През лятото има най-много посетители и на места се налага да изчаквате на тесните пътеки и мостчета

Снимка: Unsplash

Лятно време елате рано - паркът отваря в 7 часа и можете да го разгледате в прохладата на летните сутрини

Снимка: Unsplash

През лятото температурите в националния парк могат да надминат 30 градуса през деня, затова шапката, водата и слънцезащитния крем са задължителни при посещението на езерата.

Ако искате да избегнете жегата, използвайте утринния хлад за разходка сред езерата и по обед вече можете да сте на сянка в някой ресторант. През лятото паркът отваря за посетители в 7 часа сутринта.