Сована е малко селце, разположено на върха на скала, което с всяка следваща крачка ви пренася все по-далеч в Средновековието. Ако вече сте обиколили главните градове в Тоскана или сте почитатели на тайните места, непременно включете в тосканския си маршрут и Сована.

Неустоима за снимане и съвършено добре запазена, Сована е толкова малка, че дори и "село" е силно казано за нея.

Състои се от няколко улички, сред които обаче ще откриете исторически паметници, романски църкви и етруски гробници.

Историята на Сована в три изречения

Изглед от Сована

Снимка: iStock by Getty Images

Още през бронзовата ера тук е имало селище, а 7 века преди Христа то прераства в град на древните етруски. През 935 г. Сована става седалище на фамилията Алдобрандески. Тук е роден и папа Григорий VII.

Из уличките на Сована

Почти всичко, което ще видите като исторически сгради и църкви в Сована, е от Средновековието. За щастие или нещастие, градът е бил изоставен и затова е бил спасен от редизайн в стил барок.

Рока Алдобрандеска (или скалата на фамилия Алдобрандески) някога е била сърцето на Сована, където се е съхранявало зърно, имало е водни резервоари и дори пекарна. Останките от кулата ѝ все още се издигат над града.

Рока Алдобрандеска

Снимка: iStock by Getty Images

Главният площад се казва Преторио и носи името на Палацо Преторио - сграда от 13-и век, на чиято фасада ще видите девет каменни герба. Те са принадлежали на обитателите на палатата - комисари и съдии от Сиена, които са живели тук от 14-и до 16-и век.

Главният площад на Сована

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да минете без посещение на църкви, но в Сована те не са обичайните за Италия гледки. Строги и лишени от украси отвън, "Санта Мария Маджоре" и Дуомо ди Сована са архитектурни бижута отвътре. Мистичната атмосфера, почти нереалното спокойствие и елементи, които са уникални за цяла Тоскана - посещението на точно тези църкви има шансове да бъде запомнено.

Под селото пък има останки от етруската цивилизация - изкопани в скалите гробници.

Какво да видите в района на Сована

Докато сте в Сована, не пропускайте да се потопите в топлите минерални извори Терме де Сатурния - естествен басейн със свободен достъп и неземно син цвят на водата.

Ако сте почитатели на виното, лозята и замъците, кацнали на високи скали, тръгнете в посока Монтекуко. Тези, които искат да прекарат време сред природата, могат да обуят удобни обувки и да повървят сред скалните тунели, известни като Ле Вие, които се намират между Сована и Сорано.