Есента е перфектен сезон за селски туризъм.

Непоносимите летните жеги са заменени от приятни слънчеви следобеди, а хладните вечери са добра причина да запалите камината и да обуете шушоните от баба (или да си се сдобиете с такива).

Вижте три маршрута, които ще ви отведат в три различни краища на България, за да видите есента по селски уютна.

 

 

Родопите: Широка лъка, Гела и Каньон на водопадите

Село Гела след есенен дъжд

Снимка: iStock by Getty Images

Широка лъка

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от десетките мостчета в Каньона на водопадите край Смолян

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Което и от родопските села да си изберете за база, едва ли ще сгрешите. Широка лъка, чиято архитектура е предимно в черно-бяло, е особено красива по това време на годината, когато жълтите, оранжевите и червените листа изглеждат още по-ярки.

Близкото село Гела е неразпознаваемо, ако сте го виждали само по време на гайдарското надсвирване. Хълмовете около селото са цветна палитра, а тишината на гората е оглушителна за свикналите с градския шум уши на посетителите.

Ако искате да добавите повече природа и невероятни гледки към този маршрут, минете през Каньона на водопадите, на няколко километра от Смолян. Макар есента да не е най-пълноводният сезон за водопадите, те са прилично мощни, особено най-големите, а гората с пъстрите ѝ дървета и посипани с листа мостчета е като картинка от книжка с приказки.

Пирин + Родопи: Ковачевица, Лещен и Делчево

Старите къщи на Ковачевица са любим декор за български филми

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg

Делчево през есента

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Тези села често се оказват в общ маршрут, тъй като се намират близо едно до друго и макар на пръв поглед да си приличат, всъщност носят съвсем различна атмосфера. Лещен е като застинало във времето. По официални данни постоянните му жители са едва 11 и повечето исторически къщи, които ще видите там, са или къщи за гости, или рядко посещавани вили, или се рушат.

В Ковачевица и Делчево има повече живот - тези села си имат магазини и кръчми, в които се отбиват не само туристите. Около Ковачевица има много пътеки, маршрути през реки и планини и красиви гледки, а самото село е декор на много български филми, сред които "Мера според мера", "Мъжки времена" и "Опашката на дявола".

Но нищо не може да се сравни с гледката от панорамната площадка край пътя за Делчево. Обширна отбивка позволява спокойно да спрете колата, да си починете от безкрайните завои и да погледнете към Гоце Делчев, долината на река Места и възвишенията на Родопите.

Искърското дефиле: Гара Бов, Заселе и Лакатник

Гледка от Лакатнишките скали

Снимка: iStock by Getty Images

Плавното настъпване на есента се вижда особено добре в Искърското дефиле, особено ако ходите там всеки уикенд. Искър се вие като змия в ниското, а от двете му страни се издигат скали и склонове с накацали по тях села, манастири, водопади и екопътеки.

Една от най-популярните посоки за уикенд разходки в дефилето е Вазовата екопътека между гара Бов и Заселе. По трасето се минава покрай водопада Скакля, който е най-впечатляващ през пролетта и началото на лятото, но и есенната разходка ще ви зареди със слънце и добро настроение.

Пътеката не е особено стръмна, но е дълга и повечето туристи уплътняват цял ден с нея. Ако искате да добавите още природни маршрути, останете за нощувка в района и на следващия ден продължете към Лакатник. Над гарата тръгва пътека, която ще ви качи отгоре на Лакатнишките скали с невероятна панорама към реката и околностите.

И трите села (Лакатник, Бов и Заселе) се ползват предимно като изходна точка за преходи в дефилето, но заслужават да им отделите един допълнителен час заради уютната си есенна атмосфера, аромата си на пушек и спокойствието на селските улици.