Името Етрета говори твърде малко на тези, които не познават Франция в дълбочина, особено ако твърдим, че там се намират едни от най-красивите скали в страната.

Лазурният бряг има своите райски пясъчни ивици, но за тези, които търсят радост за окото, а температурата на водата не е толкова важна, има едно невероятно късче крайбрежие на север.

Етрета е малко градче, което се намира на около 30 км от Ламанша и е най-популярен със скалните си варовикови форми край брега. 

Вижте снимки >>>

Границата между сушата и водата е драматична - три скални арки и една 70-метрова остра канара, известна като Иглата, се издигат тук.

Снимка: iStock by Getty Images

Над скалите се издига параклис в нормандски стил, наречен "Нотр Дам де ла Гард".

Параклисът "Нотр Дам де ла Гард"

Снимка: iStock by Getty Images

Невероятните пейзажи на Етрета се харесват не само на туристите, но и имат дълбока връзка с френската култура.

Клод Моне, неговият ментор Южен Буден и Гюстав Курбе са сред художниците, които обожавали района на Етрета. Мястото е описано и в романа на Морис Льоблан от поредицата за Арсен Люпен "Кухата игла". Ги дьо Мопасан прекарва голяма част от детството си градчето, а композиторът Жак Офенбах имал вила в Етрета, наречена Вилата на Орфей.

Иглата е висока 70 метра

Снимка: iStock by Getty Images

СГради в град Етрета

Снимка: iStock by Getty Images

За тези, които искат не просто да видят скалните образувания, но истински да се потопят в мястото е изграден маршрутът за преходи GR 21. Tой тръгва от Хавър при Ламанша и минава покрай изумителни скали, рибарски селца и крайбрежни курорти.