Пролетта в Сицилия ухае на диви цветя и цъфнали портокалови дръвчета.

Сицилия е най-големият остров Средиземно море и макар официално да е част от Италия, всеки, който е пътувал из него, знае, че като усещане той е почти отделна държава. Има различна кухня, различен климат, диалект и култура.

В Сицилия лятото е сухо и горещо, а зимата - кратка и дъждовна. Някъде между двете за кратко се появява и средиземноморската пролет, която си струва да я видите с очите си и да я преживеете като местните. 

Разгледайте снимки на Сицилия през пролетта в галерия >>>

Времето в Сицилия през пролетта

През април и май температурите са между 15 и 25 градуса и сравнително често вали (средно около 20 дни в месеца, но обикновено това са кратки пролетни дъждове, след които отново изгрява слънце. Това означава две неща - посетителите все още са малко и пътуването из острова е много по-спокойно в сравнение с оживеното лято. 

Ако планирате да видите Силия през пролетта, не тръгвайте без чадър/дъждобран и здрави обувки.

Температурата на морската вода е 18-19 градуса.

Сицилия почти без туристи

Напролет всичко цъфти на острова

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетта е времето, когато ще имате възможност да видите и разговаряте с повече местни хора, които няма да са заети с безспирните потоци от туристи през лятото. Без бързане, без стрес, без изтощителна жега.

Това е и точното време да обиколите Долината на храмовете в Агридженто. Мекото пролетно време означава, че няма да бързате да се скриете от слънцето, а ще можете да се потопите изцяло в древногръцката атмосфера на тази част на острова. А когато приключите с обиколката, можете да останете за пикник с гледка към храмовете.

Плаване до Егадите

Остров Фавиняна е спокоен и тих преди пристигането на летните тълпи

Снимка: iStock by Getty Images

Егадските острови се намират на северозапад от бреговете на Сицилия и са едно от най-обичаните от италианците места в района. Лятно време са пълни с италиански туристи, но през последните години все повече чужденци ги откриват. Най-популярен е остров Фавиняна, из чиито прашни пътища можете да карате колело в слънчевите пролетни дни, за да откривате невероятните плажове с вода в карибско синьо.

Фестивал на цветята "Инфиората" в Ното

По време на фестивала на цветята Инфиората в Ното централната улица се покрива с огромен килим от цветя

Снимка: iStock by Getty Images

Ако има място, което символизира пролетта и привлича италианци от цялата страна всяка година, това е бароковият град Ното по време на пролетния фестивал на цветята "Инфиората". Централната улица Виа Корадо Николачи, дълга 122 и широка 7 метра, се разделя на 16 сектора (всеки 6 на 4 метра), които се превръщат в платна, на които се появяват картини от цветя. Цветният килим с площ 700 кв.м всяка година си има тема, вдъхновена от митологията или фолклора.

Преди повече от 40 години местните цветари си организират среща и изложение с римските си колеги и оттогава събитието се разраства с всяка изминала година. През 2022 г. фестивалът е планиран за 14 и 15 май. Той е част от по-голямо събитие, наречено "Барокова пролет", което включва още концерти, изложения и барокова процесия по улиците на града.

Разходка сред диви цветя

Възвишенията на планините Мадоние, покрити с червени пролетни цветя

Снимка: iStock by Getty Images

Краят на април и началото на май са перфектни, ако искате да видите дивата Сицилия, потънала в цвят и ухание. Пътищата са поръбени с цъфнали макове, а полетата са пълни с божури, съсънки и диви кученца.

Ако обичате планинските преходи, изкачете се по покритите с цъфнали цветя склонове на планините Мадоние, национален парк Дзингаро или планините Неброди.

Нос Милацо и Басейнът на Венера

Разкошен пролетен залез на нос Милацо по пътя към Басейна на Венера

Снимка: iStock by Getty Images

Нос Милацо се намира след едноименното градче в североизточния край на Сицилия и е изключително популярно място през лятото. В края му ви очаква така нареченият Басейн на Венера - малко заливче, оградено със скали, което можете да видите без хора (или с малко хора) през пролетта.

Пролетна храна

Сицилия е остров, на който местните все още се придържат предимно към консумация на естествена и сезонна храна. През пролетта се появяват някои от най-вкусните плодове и зеленчуци като грах, боб фава, артишок и аспержи, които се появяват в менютата на ресторантите. Май е и сезонът на ягодите и черешите, които влизат в сладкишите и сладоледите, преди през юни да ги изместят прасковите и пъпешите.

Отворени винарни

Всяка година през май десетки винарни на остров Сицилия отварят врати, за да посрещнат ценителите на хубавото вино

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година из цяла Италия се провежда събитие на Движението за винен туризъм, наречено Отворени винарни. За един уикенд винарните в 15 италиански региона отварят вратите си за разходки сред лозята, дегустации и разказване на истории. Като регион с изключителни вина, Сицилия заслужава специално внимание по време на събитието, което през 2022 г. ще се проведе на 28 и 29 май.