Има една карибска държава, която обяви, че до 2050 г. ще бъде изцяло зелена.

През 2019 г. беше обявена за Шампион на Земята, най-високото отличие за грижа за околната среда на ООН.

Вече 29% от енергията в тази страна е от възобновяеми източници, а след масово залесяване през последните няколко години 50% от дъждовните гори на територията ѝ са възстановени.

Дами и господа, добре дошли в Коста Рика!

Практикувайте pura vida в Коста Рика

Костариканците имат един израз, който събира в две думи тяхната философия за живота - pura vida.

В буквален превод означава "чист живот", но смисълът е доста комплексен - "да се наслаждаваш изцяло на живота, да бъдеш позитивен и да приемаш нещата спокойно" е обяснение, което само бегло се докосва до есенцията на pura vida.

Част от тази философия е и грижата за мястото, на което живеят костариканците, а тази грижа все по-наложително трябва да бъде споделена с хилядите туристи, които се стичат в Коста Рика всяка година. Екологичните усилия на Коста Рика биха били половинчати, ако не се вземе предвид и въглеродният отпечатък на международния туризъм.

Туристите сами заличават въглеродния си отпечатък

Коста Рика безспорно е една от най-активните държави, що се отнася до трансформиране на икономиката към зелена енергия, но сега иска да направи туристите съпричастни с мисията си, и по-точно да ги накара да поемат отговорност за въглеродния отпечатък, който оставя пристигането им в страната.

Националната кампания "Pura Vida Pledge" (Обещанието за Пура Вида") дава възможност на всеки турист да заличи негативното въздействие на своето пътуване.

Това може да стане по четири начина

На първо място е изборът на място за настаняване. Костариканското бюро по туризма издава Сертификати за устойчив туризъм на грижещите се за планетата хотели и къщи за гости и призовава да отсядате само в такива. Това би бил чудесен стимул за тези, които не са сертифицирани, да подобрят практиките си и да се включат в списъка с препоръчани устойчиви места.

Изберете и място за настаняване извън най-прочутите дестинации. Така повече от местните хора ще могат да се възползват от парите от туризъм.

Второ, повечето чуждестранни туристи пристигат в Коста Рика със самолет и в сайта на кампанията те могат да изчислят вредните емисии на полета си, след което да направят дарение за заличаването на негативния им ефект. Събраните пари се използват за залесяване и други зелени практики.

На трето място е доброволчеството, което се превръща във все по-могъща движеща сила за международния турист. Можете да се грижите за ранени и конфискувани животни в някой от спасителните центрове в страната (ленивци и папагали, някой?) или да засаждате палми в джунглата. 

Последно и най-подразбиращо се - уважавайте природата на Коста Рика. Всичките усилия на местните за запазването ѝ също заслужават респект.