На море сте. Виждате подпийнали чуждестранни туристи, които се канят да започнат бой със столове.

Други скачат от терасите на хотелите си, без да са сигурни къде точно ще се приземят.

Трети загиват, докато си правят селфита при вулкани, скали и диви животни.

Дали тези хора се държат по същия начин и в собствената си страна или глупостта е запазена марка само за ваканциите в чужбина? 

Ако питате Марк Твен, автор на книгата “Глупаци в чужбина”, по-скоро е второто. Ако питате изследователите на човешката психика, също. Ето какво установява едно от последните проучвания по темата на Стивън Прат и Денис Толкач, наречено “Глупостта в туризма”.

С какво ваканциите отключват глупостта на хората?

Хората биха могли да са глупави при всякакви обстоятелства, но пътуването има някои характеристики, които биха могли да отключат или засилят проявите на глупост. Тъй като пътуването се смята за ограничено във времето преживяване, което непременно трябва да носи наслада, “стремежът на туриста към незабавно чувство за щастие може да бъде за сметка на другите и в дългосрочен план да е пагубно за самия него,” твърдят авторите на проучването. 

Когато са в чужбина, туристите не са сигурни какви са нормите и правилата и затова са по-малко склонни да се съобразяват с тях. Водени от емоциите си и от стремежа си към добре прекарано време, те често се държат ирационално и неетично. Други пък нямат желание да се съобразяват с правилата в страната, в която са, тъй като са “на почивка” и за тях това означава освобождаване от ограниченията на обичайната им среда. 

Авторите на проучването изтъкват, че освен непознаването на местните привички, туристите често попадат в капана на високото мнение за самите себе си. Уверени в своите умения и мъдрост, които им помагат в ежедневието, туристите прибързано приемат, че могат също толкова добре да се справят и с новата среда.

Няколко примера за туристическа глупост

Макар да е трудно да се даде точна дефиниция на понятието “туристическа глупост”, изследването разглежда няколко примера, в които действията на туристите са довели до пагубни за самите тях или за другите последствия.  Един от актуалните примери е поведението на туристите в условията на пандемията от Covid-19. Многобройни са новините за туристи, които нарушават ограниченията за пътуване, не носят предпазни маски или по друг начин застрашават здравето си или това на другите. 

Все повече са и туристите, пострадали или загубили живота си, докато си правят селфита. Оказва се, че възрастта, полът или националността нямат значение, а движеща сила са егоцентризмът (да се качат впечатляващи снимки в социалните мрежи) и грешната преценка на собствените възможности. 

Един от най-шокиращите примери е за полска двойка, която пада и загива, докато си прави селфи отвъд предпазната ограда на скали в Португалия. Двете деца на двойката, на 5 и 6 години, стават свидетели на случилото се и се налага да преминат терапия, за да се справят с травмата. 

Глупавото поведение не винаги води до смърт. Прочута става историята на две американки, сестри на 20 и 22 години, които са заловени от охранителите да си правят голи снимки в камбоджанския храмов комплекс Ангкор Ват. Комплексът е свещено място за камбоджанците и действията на американките са обидни за местните. В резултат двете получават забрана да влизат в страната за четири години, глоба от 250 долара всяка и 6-месечни условни присъди.

В заключение авторите на проучването изтъкват, че според тях глупостта не е вродена и дори интелигентни хора могат да постъпват глупаво заради непознатата среда, в която се оказват, когато пътуват в чужбина. Според тях са необходими допълнителни проучвания, които да сравнят поведението на едни и същи туристи, когато са в обичайната си среда у дома, и когато са на почивка в чужбина.