Никога не е късно да опитате нещо ново.

Това важи в пълна сила сега, когато много от познатите ни занимания са ограничени или недостъпни.

Изберете си някоя от необикновените идеи за пътуване по-долу и я приложете - защо не още този уикенд!

Джейлу туризъм

В превод от киргизки "джейлу" означава "планинско пасище", а джейлу туризмът ще ви отведе до последните откъснати кътчета на планетата - планините и степите на Азия, Арктика, амазонските джунгли. Не е важно конкретното място, а само то да ви отдалечава възможно най-много от цивилизацията и от това, което обитава ума ви в ежедневието ви.

Снимка: Unsplash

Филмов туризъм

Филмовият турист иска да е герой в любимия си филм - да бъде Амели Пулен в Париж, Шерлок Холмс в Лондон или да броди из Средната земя в Нова Зеландия. За запалените фенове на киното са създадени тематични турове, хотелски стаи и къщи за гости, изцяло посветени на любимите ленти.

Снимка: Unsplash

Експериментален туризъм

Експерименталният туризъм е начинът, по който младите пътуват. Той работи на принципа "Живей на пълни обороти" и може да се практикува по различни начини. Може да хвърлите стреличка по закачена на стената карта и където се забоде, това да бъде следващата ви дестинация. Може да заминете с любимия човек в друг град, след което всеки да го разглежда сам, като междувременно се опитвате да се откриете (без помощта на телефони). Може да се опитате да посетите всички села, започващи с първата буква на името ви. Има и още по-странни форми, като например тази, при която туристът опознава дестинация (обикновено някоя свръхпопулярна като Париж или Рим), като през цялото време е със завързани очи и го придружава водач. При този вид туризъм полето за експерименти е почти безкрайно.

Снимка: Unsplash

Доброволчески туризъм

Някога хората са живеели в села и малки общности и ако е имало нужда нещо да се направи, всички са се заемали и са го свършвали заедно. Днес големите градове ни отдалечават едни от други и по-често се случва за дадена кауза да се организират непознати хора, отколкото съседите от един блок. При всички случаи, каузи, които търсят своите доброволци, не липсват - нито в България, нито по света, така че по време на следващото си пътуване можете да съчетаете полезното с приятното.

Мрачен туризъм

Запътили сте се към място, което има нещо общо със смърт, бедствие, геноцид, атомна авария и други подобни. Това не е непременно мрачен туризъм, ако е само една спирка от целия ви маршрут, но се превръща в такъв, ако трагедиите са един от основните ви мотиви за пътуване.

Снимка: Unsplash

Вътрешен туризъм

В радиус от само 50 км от града, в който живеете, има десетки интересни места, на които не сте били и за чието съществуване вероятно не подозирате. Понякога е достатъчно да разгледате по-подробно картата, за да забележите някоя близка рекичка за пикник, село със забавно име или параклис с гледка в планината.

Генеалогичен туризъм 

Този вид туризъм е популярен в САЩ. В огромната страна на преселници често с поколенията дирите на родовете се губят. Специализирани агенции проучват родословното дърво на клиентите си и търсят потомци на хора от различни разклонения на рода. След това организират пътуване и среща с тях.

В България също е често срещано корените на рода да са по целия свят и едно проучване на предците би могло да ви отведе до неочаквани краища на страната и планетата и да ви срещне с неподозирани хора от вашата кръв.