Европейския Йерусалим, Градът на светлината, красивият хълм, Лихнидос или познат просто като Охрид - той е възвишена, съблазнителна дестинация, намираща се на брега на спокойното, безкрайно синьо Охридско езеро.

Охрид знае как да влезе под кожата ви още от първия миг. Ще се почувствате така, сякаш сте в царство на мечтите. Охрид е едновременно енергичен и толкова спокоен. Модерен, но и автентичен и традиционен. Място, където се губиш и се намираш милион пъти и всеки път се чувстваш сякаш е за първи път.

Охридското езеро е на около 5 милиона години (едно от най-старите езера в света) и със своята уникална флора и фауна е един от най-големите биологични резервати в Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. То ви очаква да се потопите в гладките му води, докато слънцето ви гали.

Този град от пръв поглед ще ви очарова със своята богата история. Представете си, само в Охрид има 365 църкви и манастири. 

Търсещите спокойствие ще са пленени от "Плаошник", "Свети Наум", "Канео", "Света София", пещерния манастир Свети Еразъм... и останалите 360 духовни светилища. Всяко от тях крие съкровище, което не можете да намерите никъде.

снимки: Agency for promotion and support of tourism in Macedonia

Например археологическият резерват "Плаошник", където се намира манастирът "Свети Климент и Пантелеймон", свидетелства за живота на християнската църква в страната от 1-ви век след Христа. Открити са 500 гроба на монаси, както и други богати находки: позлатени одежди, кръстове, иконостас, мощи. Именно тук се е намирала Охридската школа, люлката на славянската писменост, духовност и култура, която се счита за първия славянски университет в света.

Следва манастирът "Свети Наум" - построен на висока скала над Охридското езеро. Манастирската църква, посветена на Събора на светите архангели е построена от Свети Наум през 905 г. В нея се намира и гробът на Свети Наум, построен в югоизточната част от нартекса.

Една от най-красивите сгради във византийската и македонската архитектура е катедралната църква Света София. Това е един от най-големите комплекси, съдържащи византийски стенописи от XI век.  Великолепният притвор датира от 1313/14 година... 

снимки: Agency for promotion and support of tourism in Macedonia

Напразно ще се опитате да уловите магията на този град, а това, което ще преживеете тук, ще остави отпечатък върху вас завинаги. В стария Охрид не само е красиво, но и всяко паве от калдъръма има своя история за разказване

Посетете Самуиловата крепост. Построена от цар Самуил по времето, когато Охрид е бил център на царството му. Крепостта днес има 18 кули и четири порти. Части от крепостта се простират до езерото и до долния хълм на старата част на Охрид.

В старата част на града някога е имало три порти, от които запазена до днес е само Горната порта. В стените ѝ са вградени много камъни с гръцки надписи. Под частично разрушения външен слой на вътрешните стени се виждат хоризонтални тухлени пластове във византийски стил.

снимки: Agency for promotion and support of tourism in Macedonia

Следващ в списъка е античният театър, един от трите в страната и единствен от елинистическата епоха. Посетете го по време на Охридския летен фестивал, когато той оживява в пълния си блясък, и се отдайте на удоволствието да гледате представление на открито, под вълшебното звездно небе.

Чували ли сте някога за Залива на костите? Това е реконструирано праисторическо наколно селище от 12-и до 15-и век преди Христа. Тук има Воден музей, в който можете да разгледате останките от древно селище, база за гмуркане и реконструирани римски крепости.

снимки: Agency for promotion and support of tourism in Macedonia

Нека машината на времето в Охрид да ви отведе до Къщата на Робевци - един от най-представителните обекти на градската архитектура в Северна Македония, днес археологически и етноложки музей, където можете да видите вещи, притежавани от известната фамилия Робевци и произведения на Охридската резбарска школа.

След като се наситите на изкуството, историята и културата, разпуснете в някой от многобройните традиционни ресторанти. Непременно опитайте вкусна охридска пъстърва, печена на жар, охридска змиорка, гьозлеме, или охридски варен геврек.

снимки: Agency for promotion and support of tourism in Macedonia

След това се отправете към пясъчните плажове на Охрид и се насладете на безкрайното синьо, докато слушате мелодията на вълните, които разказват една охридска любовна легенда всеки път, когато целуват пясъка. В момента, когато уличните лампи светнат, а слънцето се скрие зад хоризонта, Охрид се трансформира в жизнен град, където забавлението продължава до първите лъчи на следващия ден.

Добавете Охрид към своя списък със задължителни дестинации, защото този, който не е виждал Охрид, не е видял богатството на света!

#onlyiNMacedonia #alliNMacedonia

За повече информация посетете www.macedonia-timeless.com/eng

*Материал на Агенцията за реклама и подкрепа на туризма в Македония