Няма лошо време, има неподходящо облекло, са казали скандинавците.

Лесно е да повярвате на хората, които година след година оглавяват класациите за най-щастливи нации на планетата и извеждат бебетата си на разходка на минус 10 градуса.

Но пък тръгнете ли на зимни разходки с децата, е трудно да игнорирате натрапчивите мисли за подгизнали крака, ледени пръсти и течащи носове.

Не можете да пристъпите към организацията на което и да е зимно приключение, ако не сте сигурни, че екипировката на децата е подходяща.

Нашата препоръка: Детските зимни обувки на магазини ССС ще държат краката на децата ви топли и сухи. Над 130 модела както за момчета, така и за момичета ви дават възможност да изберете дали ботушите да са по-градски или по-спортни, дали да са в класически или ярки цветове, изчистени или с любими герои (например от зимната колекция на Disney).

Можете да пазарувате както онлайн, така и на място в магазините на ССС в страната. А ако номерът не се окаже точен, имате удобни опции за връщане.

Снимки: ССС и iStock by Getty Images (долу вляво)

Снимки: ССС

След като всички са облечени и обути топло, а термосът е пълен с чай, сте готови за зимни разходки.

Ледена пързалка

Снимка: iStock by Getty Images

Ако вие сте от онези възрастни, които не са се научили да карат кънки като малки, ледената пързалка може да ви изпълва с тих ужас. Децата обаче обикновено са безстрашни и свръхентусиазирани не само да се научат да се плъзгат по кънки (а не по дупе), но и да научат трикчета, скокове и завъртания. Ледената пързалка е чудесен начин дори и най-малките да се забавляват на открито в града, да изразходват енергия и да овладяват движенията на собственото си тяло.

Разходка за малки ботаници

Принтирайте снимки на различни видове иглолистни дървета и веченозелени храсти и отидете сред природата, независимо дали ще е близкият парк или гора. Заедно с децата оглеждайте дърветата и се опитвайте да ги определите. Съберете нападали шишарки. Опитайте се да определите от какви животни са оставените в снега стъпчици. Наберете шипки за чай (зимно време те са сладки и могат да се ядат направо от храстите).

На ски

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали ще изберете голям ски курорт или малка писта близо до града, в който живеете, децата след 4-5-годишна възраст са готови да яхнат ските. Зимно време се организират ски училища навсякъде, където има детска писта и влек, но ако сте майстори на спорта, вие самите можете да научите децата как да се наслаждават на студения сезон.

Разходка в гората

Изберете леки и полегати пътеки в ниските части на планините, за да избягате от градския шум и фините прахови частици през зимните уикенди.

Децата рядко са почитатели на разходките в чистия им вид. Вземете шейни, найлони, лопати за копаене на снежни крепости и всякакви други пособия, които ще запълнят деня с детски смях.

Изненадайте децата, като напълните термоса не с чай, а с горещ шоколад.

Разходка в парка

Снимка: iStock by Getty Images

Вземете семена за птиците и ядки за катеричките, опаковайте себе си и децата до уши и излезте в парка в първия ден, когато падне пресен сняг. Промененият и съвършено бял пейзаж е идеален за снежни ангели и бой със снежни топки.

Със снегоходки

Няма по-магически досег със зимната природа от това да сложите снегоходките, да излезете от маркираните пътеки и да се потопите в тишината на планината там, където човешки крак не е стъпвал. Вие сте първите, които оставят стъпки в хрупкавия сняг, слънцето се отразява и блести в преспите, а нищо чудно и да видите някоя сърна.

За разходки със снегоходки винаги избирайте райони, които познавате изключително добре или си наемете водач. Освен да се купят, снегоходки могат и да се наемат. 

Зоологическата градина

Снимка: iStock by Getty Images

Зимно време често забравяме за зоопарковете, но дори и в снежния сезон там кипи оживление и се чува животинска врява. Ако вече сте били с децата там през лятото, непременно отидете и през зимата, за да видите колко различно място може да бъде. Почти всички зоопаркове имат и зали на закрито с екзотични животни, така че ще има къде да се постоплите за кратко.

*В материала има продуктово позициониране на ССС