305 км писти с 88 лифта, над 100 стават с влековете. Такова богатство на възможности за скиорите и сноубордистите едва ли може да се намери някъде другаде, освен в Арлберг.

Има трасета за всякакви възрасти, нива и интереси на каращите. Нищо чудно, че ски спортът тук се развива още от 19-и век. Със Санкт Мориц спорят къде е стартирал първи. Арлберг обаче нарича себе си „Родното място на алпийските ски”.

Официалната история сочи, че първитя учреден клуб по ски тук е от 1901 г. В курорта Санкт Анктон, пак тук, открива първото ски училище през 1921 г. През 1928 г. се провежда първото състезание Арлберг – Кандахар.



Първият лифт в района е пуснат в Цюрс едва през 1937 г. Две години по-късно това става и в може би най-популярното от селищата в района Лех, прочуто в целия свят със стартовете за световната купа в алпийските дисциплини и с титлата Най-красиво село в Европа. .

На този фон нищо чудно, че Арлберг е зоната на планетата с най-голяма гъстота на олимпийските ски шампиони и медалисти. Освен това е най-голямата ски-зона в Австрия, която се води 1 единствен курорт и обединява няколко селца: Санкт Антон, Санкт Кристоф, Щубен, Цюрс, Лех и Оберлех, Шрьокен и Варт. Не е случайно, че всички те се представят официално с продължението „ам Арлберг” след имената си..



За удобството на туристите и особено на скиорите, всички са свързани, за да използват взаимно атракциите си, а изкарването може да се окаже много по-изгодно от разполагащите с десетки пъти по-къси писти родни курорти. .

Час с директен полет до Виена, по-малко до Инсбрук и още час с кола или автобус деят любителите на зимните спортове от тази обетована земя на белите спортове. Ексклузивни хотели, прекрасни ресторанти и барове, наистина тук просто няма минуси.