Всяка година през октомври и ноември стотици бели мечки се събират край канадския град Чърчил, за да изчакат температурите да паднат и да се образува достатъчно дебел лед в залива Хъдсън, за да могат по него те да се отправят към зимните си обитания в субполярната тундра.

Всяка година стотици туристи от цял свят се събират край Чърчил, за да наблюдават живота на мечките в естествената им среда. Организират се турове с така наречените тундра бъгита, в които хората се возят на закрито и на топло (максималните температури в Чърчил по това време обикновено са минусови) и могат да са на една ръка разстояние от полярните животни, без да ги обезпокояват. Всъщност най-любопитните мечки се доближават до бъгитата, изправят се на задните си лапи и надничат през прозорците, за да разгледат хората вътре.

Заради ограниченията за пътуване през 2020 година мнозина не могат да стигнат до Канада и да наблюдават мечото събрание на живо. Затова пък всеки с интернет връзка може да се включи и да наблюдава мечешкия живот край залива Хъдсън в реално време.

Камери на живо (ТУК) предават в светлата част на деня (приблизително между 16 и 23:30 часа българско време), а през останалото време можете да гледате записи от статичните камери и от камери, разположени на борда на тундра бъгитата.

Кадрите проследяват движенията на мечките, като ги дават достатъчно отблизо, за да видите дали мечоците се прозяват, излежават или търсят храна. По това време на годината те нямат много енергия и предимно дремят или се разтягат. Не е изключено обаче да видите и борби за влияние между мъжки екземпляри. Камерите предават със звук, така че ще можете да чуете и оглушителния им рев.

На сайта, който предава видео на живо, можете също да гледате интервюта с учени и експерти, които са на място, за да научите повече за миграцията и навиците на белите мечки.

В чест на полярните обитатели всяка година в град Чърчил се провеждат редица събития, посветени на тяхното опазване и опознаване.