Азия е известна с необикновените си идеи за заведения, създадени да задоволяват твърде разглезените откъм забавления западни туристи.

Котешките кафенета се появяват в Тайван, а отскоро има и рибешки кафенета. Първото отвори в Хошимин, Виетнам и там хиляди декоративни рибки живееха в залятия с вода под, докато посетителите се разхождаха между тях. Кафенето предизвика много остри критики от природозащитници и затвори само няколко месеца след като отвори врати.

Подобна концепция в момента има в Тайланд, където в южния район Кханом кафене "Сладки рибки" посреща своите посетители с под с една педя вода, в която плуват риби кои (известни още като брокатен шарен и използвани за декоративни езерца в Азия).

Видео от свободно плуващите риби кафенето се превърна в хит в социалните мрежи през есента, като беше споделено хиляди пъти. То се намира в спа хотелски комплекс "Тон Тан". Мениджърът на комплекса споделя пред тайландско онлайн издание, че идеята е била да се създаде "магнит за туристите", които драстично намаляха по време на пандемията в Тайланд. Той признава, че е взаимствал идеята от виетнамския рибешки бар, след като е видял, че тя не е копирана никъде другаде в Тайланд.

Най-голямото предизвикателство в поддръжката на частта с рибите се оказва филтрирането на водата, която се пречиства 24 часа в денонощието, а всяка вечер, след като си тръгне и последният клиент, се сменя изцяло.

Посетителите трябва да си свалят обувките и да дезинфекцират краката си, преди да влязат в кафенето. Най-много са рибките кои, но има и малки рибки от вида, който се храни с мъртва кожа и е много разпространен като атракция из цял Тайланд.

На кафенето не бяха спестени и критичните реакции, но въпреки това то все още съществува.