Много малко хора се информират от планинските служби за условията и маршрутите в планината, което води често и до инциденти. Това коментира по "Фокус“ спасителят от Планинската спасителна служба при БЧК Иво Драгушинов  във връзка с дват инцидента са туристи, регистрирани през последното денонощие.

Единият случай е свързан с паднал човек в района на Пампорово, а другият е регистриран във Враца.

При инцидента на Пампорово мъж е паднал от скала. Травмите му обаче са били леки, само с натъртвания. При втория инцидент, в района Враца, пострадалият турист е изкълчил глезена си. Екип от 5 човека е отишъл на мястото и му е оказал помощ. И двата случая не са били тежки.

"Много хора бъркат излета с екскурзията. Отиват с колата си в подножието на лифта или на планината, качват се изведнъж на 1200 метра, абсолютно неподготвени, незнаещи какво правят. Времето в планината много бързо може да се развали, разбира се. Много от тях са с градски обувки, заради което и стават инцидентите с изкълчени глезени, с леки дрехи, а температурите на височина спадат с 5-6 градуса. Започва мръзнене, некомфорт и съжаляват за решението, което са взели“, обясни той.

Иво Драгушинов коментира още, че условията в планината вече не са подходящи за туризъм, като на много места има рязко спадане на температурите, вятър и мъгла. Той заяви, че при изпадането в кризисна ситуация е необходимо на първо място да не се подаваме на паниката и незабавно да се свържем с дежурните спасител.