Британската нискотарифна авиокомпания ЕasyJet обяви, че се е съгласила да закупи част от оперативната дейност на фалиралия Еър Берлин за 40 млн. евро.

В изявлението си EasyJet издават още, че ще сключат договор за лизинг за близо 25 самолета A320 и ще поеме слотовете им. Компанията се надява и да успее да запази работните места на поне 1000 пилоти и стюарди, които ги грози уволнение от втория по големина германски авиопревозвач.

EasyJet обаче изтъкна, че сумата от 40 млн. евро няма да включва "потенциалните начални и преходни оперативни разходи".

"Придобиването е предмет на одобрение от регулаторните органи и се очаква да приключи през декември 2017 г.", обявиха също така от британската компания. Те подчертаха, че "споразумението е в съответствие със стратегията на easyJet да инвестира целенасочено в номер 1 позиции на водещите летища в Европа".
 
Преговорите за продажбата между двете фирми продължиха няколко седмици. Продажбите на активи на Air Berlin на easyJet и Lufthansa още чакат одобрение от антимонополните регулатори в Брюксел. EasyJet смята да завърши сделката си през декември.

Еър Берлин обяви фалит през август след години на загуби и решение на най-големия й акционер Етихад да спре да я финансира. Компания съществуваше близо 4 десетилетия. Последният полет на фалиралата авиокомпания бе осъществен в събота вечерта.