Преди дни Смолян стана на 59 години.

Някои градове, които са достатъчно млади, имат рождени дни също като хората. Който е ходил там знае няколко неща за това красиво място.

Там звездите са най-големи. Не е случайно, че планетариумът – мястото за наблюдение на звездите, е един от символите на столицата на Западните Родопи и е най-големият в цяла България. Въпреки че е областен център, на поляните над града, пък можете да пробвате импровизирано да си направите и да изпечете хайдушки шишове в стила на Капитан Петко Войвода.

Природата е наистина удивителна. Една от малко познатите извън постоянните му гости и местните хора атракции е екопътеката „Каньонът на водопадите”. Намира се на нещо като 2-3 км от града по пътя за селото с поетичното име Мугла, което сме чували във филмите, макар официално да се води в рамките не един от кварталите му. Ще се намерите, сякаш влезли във фототапет. Или в картина на Шишкин, ако предпочитате. Всичко е като нарисувано – зеленината, скалите, скачащата вода. Това вероятно е едно от най-впечатляващите места за разходка в цяла България – 6 километра с мостове от дърво, стълби, красиви водопади – 40 на брой като има един, който е почти двойно по висок от представяните вече у нас прочути балкански – 68 м и е наречен на легендарния тракиец, роден по тези земи - Орфей.

Навсякъде по каньона на реката има пейки, табели, даже беседки, където можете да седнете и да похапнете дори да вали. Точно сега, в началото на лятото е точното време да се разходите из тази естествена прелест.

Другата природна красота наоколо са Смолянските езера. Те са общо 20, но повечето са временни, така че на място „ще заварите” десетина. Идиличната хармония на водата, планината с причудливите скали и вечното зелено на гората е наистина фантастична.

Смолян е град, който е роден от сливането на 3 села и може да се похвали и с други, освен природните си забележителности. Води се най-високо разположеният в България.

Може да покаже типични родопски стари къщи на почти 200 години, като най-известни са двойните, които тук наричат „братски”, а не „близнак”, както са познати сред широката публика. Една от къщите – Гьорджевата, прави 35 години като музей. Махалата се нарича Чешитска – звучи забавно, има си и специална чешма, 150-годишна, чиято вода според легендите е лековита. Малцина знаят, че най-големият православен храм в Южна България е тукашната катедрала „Висарион Смоленски”, местния светец – някога епископ и мъченик на вярата от епохата на Османското иго.

Другата атракция за поклоническия туризъм е манастирът „Св. Пантелеймон” по пътя за Пампорово.