Две панди пристигнаха в Хонконг с надеждата, че ще привлекат повече туристи, пише Euronews. Зоопаркът в Хонконг получи двете животни като подарък от Пекин с надеждата, че градският туризъм ще се развие. Ан Ан и Ке Ке са третата двойка панди, изпратени в града от Китай, след като някогашната британска колония получи възможност да се върне на територията на Китай през 1997 г. Хонконг е известен със своя туризъм, но се опитва да подобри резултатите си. Един месец по-рано пандата Инг Инг роди близнаци и стана най-старата панда в света, която да роди. В момента Хонконг притежава общо шест панди.

Шефът на зоопарка Джон Лии заяви във вторник, че Ан Ан е 5-годишна мъжка панда, която е достатъчно активна, докато Ке Ке е женска 5-годишна, която най-вероятно ще помогне за размножаването на пандите в зоопарка. Животните няма да бъдат пуснати в първите два месеца, докато не преминат карантина и не се климатизират в обстановката. Така наречения Океански парк - съчетание между зоопарка и аквариум - привлича туристи от цял свят, но през последните месеци не може да се похвали с особено внимание. Надеждите за средата на декември се повишават значително.

През октомври ще започне и официалното запитване на гражданите относно имената на новородените панди. Правителството също предлага на местните бизнеси да използват появата на новите обитатели като реклама в своя бизнес и да развият своята "Панда" икономика.

Пандите се смятат за национален символ на Китай, макар и неофициално, а предлагането като подарък се смята за особена мека дипломация. Големите панди могат да бъдат забелязани само в Югозападен Китай и тяхната популация продължава да е под заплаха през последните години. Притежаването им в зоопарка е особено скъпо удоволствие.

Достатъчно е да обърнете внимание на факта, че Финландия върна двете панди на Китай цели осем години по-рано. Хонконг има панди от 1999 г. и продължава да се радва на животните. Зоопаркът постави рекорд за най-възрастна панда в света - 38-годишната Джиа Джиа почина през 2016 г. Обикновено животът на една панда е между 18-20 години, а постижението на Хонконг надхвърля значително този период, докато Джиа Джиа е вписана в рекордите на Гинес.

Снимката е илюстративна.