Среща с роботи, футуристични технологии, концерти на световни звезди и ястия, поднесени от шеф-готвачи със звезди "Мишлен" - това са само част от чудесата, които очакват посетителите по време на световното изложение в Дубай Експо 2020.

След като заради пандемията беше отложено веднъж, Експо 2020 в Дубай все пак отвори врати на 1 октомври и в продължение на шест месеца ще представя постиженията на 192 държави в тематичните им павилиони.

Световното изложение се провежда за първи път в Лондон през 1851 г. и оттогава се провежда някъде по света на всеки пет години. Въпреки забавянето с една година, организаторите решиха да запазят годината 2020 в името на събитието. Това е първото световно изложение, което се провежда в страна от района на Близкия изток, Африка или Южна Азия.

Мотото на това издание на световното изложение е "Свързване на умовете, създаване на бъдещето", а трите основни теми са устойчивост, мобилност и възможности.

Какво да видите и правите на изложението

Откриването на Експо 2020 в Дубай

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Имате на разположение 192 павилиона на държави от цял свят за разглеждане. Всеки ден в програмата има по над 60 шоу програми, над 200 местни и международни заведения за хранене сервират храна от цял свят.

Големите събития и празничното изпращане на залеза всеки ден се отбелязват на централния площад Ал Уасл Плаза в изложбеното градче.

Мобилното приложение на Експо 2020 ще ви помогне да откриете събития и хора според собствените ви интереси.

По време на изложението ще можете да се включите в маратон, да се запишете за готварски уроци, да направите дизайн на самолет.

Павилионът на Дубай е най-големият - представлява четириетажна сграда, която по форма напомня на сокол в полет. 

Embed from Getty Images

В павилиона на Испания можете да минете под облак от фибростъкло, който е част от иновативна система, която използва слънчевата енергия, за да произвежда вода от въздуха.

Много от павилионите са с акцент върху иновациите за по-чиста планета - малайзийският павилион е направен с нулеви емисии, а канадският демонстрира последните постижения в сферата на чистата енергия.

Полският павилион е невероятна конструкция, в която трудно можете да прецените къде свършва "вън" и къде започва "вътре". Испанският пък е построен от желязо, дърво и плат.

Вижте акценти от представянето на някои от държавите:

В чест на Експо 2020 врати отвори и Музеят на бъдещето в Дубай. Концепцията му е чрез изложби и представяне на нови технологии да търси решение на проблемите, които застрашават бъдещето на човечеството и Земята. 

Необичайната форма на сградата е контрастна на дубайските небостъргачи, а по фасадата са изписани на арабски стихове на емира на Дубай.

Работно време и дати на Експо 2020 Дубай

Експо 2020 ще посреща посетители от 1 октомври 2020 г. до 31 март 2021 г. Павилионите работят всеки ден, като от събота до сряда работното им време е от 10 часа сутринта до полунощ, а в четвъртък и петък - от 10 до 2 след полунощ.

Здравни изисквания

Ваксинираните посетители на изложението трябва да представят ваксинационен сертификат, а тези, които не са ваксинирани - отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане. За тези, които нямат тест, но имат валиден билет, има възможност за безплатен тест, който се прави до мястото на Експо 2020.

Embed from Getty Images

Цена на билетите

Стандартните еднодневни билети са на цена 95 дирхама (около 22 евро). Билет, валиден 30 последователни дни, струва 195 дирхама (около 45 евро), а билет за цялата продължителност на изложението струва 495 дирхама (около 116 евро). Има също така специални семейни и бизнес билети.

Входът е безплатен за деца от 6 до 17 години, студенти от всички университети по света, както и посетители на над 60 години. Преди да влязат, те трябва да си вземат безплатен билет през сайта на изложението (www.expo2020dubai.com). Децата под 6 години също могат да влязат, но безплатните билети за тях се предлагат само на място на изложението.

Как да стигнете до Експо 2020

Градчето на Експо 2020 се намира в южната част на Дубай, точно до Dubai Investments Park (DIP), на 20 минути от летище "Ал Мактум" и на 35 минути от Дубайското международно летище. До експото можете да стигнете с метро по червената линия до станция "Expo 2020". Изложението е свързано с много части на ОАЕ (Шарджа, Абу Даби, Ал Аин, Аджман, Рас ал Хайма и Фуджейра с безплатни автобуси "Expo Rider".