Въпреки рисковете, цената и щетите, които нанасяме на природата, екстремният туризъм продължава да привлича все повече хора. Единственият въпрос е: защо?

Само една година по-рано, светът насочи вниманието си към група хора, които се сместиха в подводница, управлявана от джойстик за видео игри и се спуснаха към дълбините да търсят Титаник. Историята е позната, след като подводницата започна да дава сериозни отклонения, а екипажът разполагаше с кислород за 96 часа, спасителната мисия беше не само бърза, но и безсмислена, пише BBC.

Само няколко дни по-късно излезе официалната информация от властите, потвърждаващи, че плавателният съд е аварирал. 5-ма души загиват, 3-ма са платили по 250 хиляди долара за пътуването, което се оказва последно в живота им.

В един нормален свят, това най-вероятно щеше да бъде краят. За съжаление друг милиардер от сферата на недвижимите имоти вече обяви, че ще строи подводница и ще отиде до Титаник. Новината дойде точно 9 дни след изявлението на Blue Origin - космическа компания, която се финансира от Джеф Безос - и е готова да изпрати първите космически туристи. В новия проект ще открием, че всеки от 6-те туриста вече са заплатили 1.25 милиона долара.

Това е цената за 9 минути и 53 секунди. Ако следите творчеството на Безос, най-вероятно знаете, че първият космически кораб на един от най-богатите хора в света, бързо се разби на парчета.

Така се ражда и най-важният въпрос: какво кара хората да харчат толкова много за екстремен туризъм?

Мелвин С. Марш пише изследователски доклад и ясно посочва, че има един основен проблем в това ново движение - то е измама с много висока цена и високо ниво на риск.

Въпреки сериозният скок на екстремният туризъм, Мелвин С. Марш е категоричен, че законовите и етичните ограничения още не са се намесели. Изследователят е категоричен, че никой дори не се интересува от факта, че някой може да загине.

Броят на изстреляни ракети в космоса, при това от частни компании, вече е удвоен от 2019 г. Безос, Мъск и Брансън, са само част от хората, които заслужават благодарности за този факт.

Какво ни кара да преследваме граници отвъд нашите възможности? Ако попитате антропологът Диана Уейбел, човек е принуден да търси следващото си приключение, без значение от цената. Преди да започнем да летим по целия свят, самолетите са били предложени на някои от най-смелите и най-богатите хора. Впоследствие достигнаха и до обикновените хора. Същото се случва и с космоса в момента.

Погледнато от този ъгъл, полетът в космоса е нещо напълно нормално и абсолютно очаквано.

Ясно е, че всеки човек, който вече е успял да погледне отвъд космоса, много добре разбира какво се случва от другата страна. Астронавтът Уилям Андерс разказва точно това, когато през 1968 г. прави снимка на планетата ни. Той е категоричен, че от космоса, Земята няма граници. Именно той е причината да има и повече мераклии за космоса.

Диана е прекарала времето си с космическите пътешественици, които са направили една плаха стъпка в тази посока. Повечето астронавти са признали, че погледът през илюминатора им дава възможност да разберат нещо много важно - човечеството е на планета, която обикаля слънцето и живее там. Човекът от космоса разбира колко чупливо е нашето общество. Астронавтите осъзнават колко важна е нашата планета и дори изпитват носталгия по нея, докато богаташите на новото време се стремят да се изстрелят в космоса. Никой не се интересува за цената, важното е, че ще бъде там, където другите не са били.

Новините отразиха трагедията на подводните иноватори, но не споделиха колко точно струва спасителната операция на правителството на САЩ - милиони долари. Цинично е и по една друга причина, докато всички търсеха 6-мата от Титаник, бреговата охрана на Гърция не се намеси и не помогна на рибарска лодка, която се опитва да превози мигранти. Корабчето потъва, а с него и 600 души, тръгнали да търсят щастието си другаде.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен високата цена за една подобна експедиция, мнозина трябва да започнат да заплащат и особено скъпи застраховки, за да може да има някой, който да заплати риска и разходите за спасителна операция.

Човешкият разум приема някаква странна метаморфоза, когато пред него се разкрие нещо различно и непознато. Всички на борда на малката подводница "Титан" са подписали документ, в който ясно посочват, че се отказват от правата си. Още на първата страница има три пъти изписана думата "смърт".

И докато всички се състезават да платят повече за космоса, може би е редно да разберем и нещо друго - 10 минути няма да донесат просветление.

Колаж: Dir.bg

Полин Фромър признава, че изолираните екстремни туристически занимания не носят толкова стойност, колкото възможността да се срещнете с непознати хора в нов град, да опознавате културата и да откривате по-интересната страна на човечеството. По-важното е, че инвестираните средства в нещо подобно ще донесат повече стойност, отколкото 10 минути в космоса, усещането за даване в океана и още много други.