Група от експерти по гмуркане и ентусиасти създават разсадници за корали южно от филипинската столица Манила, предаде Ройтерс. Целта е да помогнат за размножаването и възстановяването на увредени корали.

В крайбрежния град Бауан в провинция Батангас водолази събират пострадали от природни бедствия и човешка намеса корали. Някои от причините за увреждането на коралите са замърсяване на водите с пластмасови отпадъци или риболов с динамит. Доброволците спасяват живите части, преди да ги засадят в коралови разсадници.

"Искаме да подберем тези, които са по-устойчиви на климатичните промени и могат да оцелеят при по-висока температура. По този начин има шанс да се размножат повече корали и това да е рифът на бъдещето", каза морският учен Сам Шу Цин, съосновател на група с нестопанска цел за опазване на околната среда "Аур Сингапур Рийфс" (Our Singapore Reefs), която участва в инициативата.

Бауан, на два часа път с кола от Манила, се гордее с разнообразна коралова популация, която от десетилетия привлича любителите на гмуркането. Но коралите често са подложени на природни бедствия като тайфуни и разрушения, причинени от човека. Това застрашава екосистемата и туристическата индустрия.

През 2020 г. части от коралите търпят масово избелване. Това се случва заради високата температура, водеща до загуба на водорасли. Тогава са засегнати около 72 км от бреговата линия, съобщи природозащитната група "Рийф Уатч Филипинс" (Reef Watch Philippines).

Инструкторката по гмуркане и собственичка на курорт в Бауан Кармела Севиля решава да създаде разсадници за корали и да покани съмишленици в областта на опазването на околната среда да се присъединят към инициативата.

Тези места служат и за хранилища в случай че се наложи да се възстанови популацията на коралите в условията на екологични предизвикателства, предизвикани от изменението на климата.

Филипините са архипелаг с повече от 7600 острова с близо 36 300 км брегова линия, което ги прави една от най-богатите на морски ресурси държави в света.

Някои райони могат да пострадат от това, което Управлението за океански и атмосферни изследвания на САЩ очаква да бъде обявено за четвъртото масово глобално избелване през следващите три месеца.