Десетилетията на сондиране за нефт и газ в окръг Уинклър в пустинята на Западен Тексас, особено между 1926 г. и 1964 г., са довели до изключително нестабилен местен ландшафт. Оттогава насам сладководната вода си е проправила път дълбоко под земята, разтваряйки междинните пластове и на свой ред създавайки проблеми - като двойка масивни дупки, които се разрастват.

Те отдавна будят безпокойство у местните власти, които се опасяват, че ако в крайна сметка се слеят в една, могат да предизвикат срутване, което да бъде катастрофално.

Дупките се намират на около километър и половина една от друга и бързо се разрастват, а почвата около тях става все по-нестабилна. В резултат се е увеличил рискът от появата на нови карстови дупки или сливането им в една гигантска.

Първата от тях - Wink Sink 1, се появява на 3 юни 1980 г., когато е с диаметър 110 метра и дълбочина 35 метра. Wink Sink 2 се образува на 21 май 2002 г., южно от Wink Sink 1, поглъщайки кладенец за вода и тръбопроводи. Оттогава насам ширината й е нараснала от първоначалните 137 метра до 274 метра в най-широката й точка.

Изследванията, проведени през последните 10 години, включително анализът на изображения, направени от сателит, показват твърде ясно, че дупките продължават да растат, а земята около тях потъва - вероятно поради комбинация от геология и човешка намеса. Това означава, че не само двете съществуващи дупки могат да се слеят в една, но и да се образуват нови.

Досега нито една от дупките не е застрашила домове или предприятия - освен някои съоръжения за добив на нефт и газ и пътни участъци, минаващи в близост до тях. Това може би е причината, поради която поне засега жителите на близките градове Уинк (940 жители) и Кърмит (6000 жители) изглежда приемат ситуацията по-скоро философски, без да показват голяма загриженост за това, което може да ги очаква.

Снимка: The University of Texas at Austin

Дори и в момента да няма пряка заплаха за двата града, един срив може да се окаже катастрофален. Тъй като в района на дупките има оборудване и инсталации за добив на нефт и газ, както и тръбопроводи, подобно събитие би могло да предизвика истинско бедствие.

Геофизиците продължават да следят отблизо ситуацията, за да може жителите на двата града да бъдат евакуирани своевременно, уточнява Earthly Mission. Неотдавна, на 17 ноември, в района имаше и земетресение с магнитуд 5,3, което най-силно бе усетено именно в петролните полета.

Снимка: The University of Texas at Austin