Безспорно е, че времето играе важна роля за това доколко се наслаждаваме на почивката си. Въпреки че мнозина търсят слънчеви дестинации, със сигурност не предпочитат екстремната горещина. Особено ако жегата е съпроводена с интензивни валежи, наводнения или горски пожари.

И тъй като екстремното време и непредсказуемите условия стават все по-често срещани в Европа поради изменението на климата, това лято пътуващите може да се сблъскат с неудобства, пише Euronews.

Екстремното време вече засегна Европа тази година. През януари осем държави - Беларус, Чехия, Дания, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Нидерландия и Полша - поставиха нови рекорди за сезонни горещини през първия ден на месеца. Франция също счупи повече от 100 топлинни рекорда през този ден.

От необичайно топлото време бяха засегнати много от известните европейски ски дестинации, в които имаше малко или никакъв сняг, включително в някои части на Алпите. Някои от тях бяха принудени да разчитат изцяло на изкуствен сняг.

Снимка: iStock by Getty Images

През април Португалия и Испания бяха "изпържени" в изключителни жеги, като температурите достигнаха между 36,9 градуса и 38,8 градуса в южните им райони. След горещините последваха проливни дъждове и внезапни наводнения в Испания, като в някои популярни сред туристите региони паднаха първите валежи от месеци насам.

Улиците в Мурсия се превърнаха в реки, сградите бяха наводнени, а безброй пътища - затворени. По данни на националната метеорологична агенция AEMET в някои части на Валенсия за няколко дни са паднали повече валежи, отколкото през последните шест месеца.

Снимка: АР/БТА

След сухия и катастрофален ски сезон Италия също беше засегната от наводнения през май. Водният ад в Емилия-Романя отнеха живота на 13 души, хиляди бяха евакуирани от домовете си, а в транспортните мрежи настъпи хаос.

Къде в Европа се очакват екстремни метеорологични явления това лято?

Тази година светът може да постави нови топлинни рекорди заради най-известния модификатор на времето Ел Ниньо. Събитието, причинено от много по-топли от обичайното води в Тихия океан, означава, че вероятно ще се сблъскаме с по-интензивни горещи вълни, продължителни горещи сезони и по-мощни бури.

Вече се предвижда 2023 г. да бъде по-гореща от 2022 -а и петата или шестата най-гореща година в историята. Според Службата за климатични промени "Коперник" е вероятно температурите в Испания, Франция и Италия да бъдат значително по-високи от средните в периода юни-август тази година с повече от 60%. Тя прогнозира, че в Южна и Западна Европа ще се наблюдават най-големите горещини.

Но сезонната прогноза предвижда и валежи над средното ниво в Южна Европа през цялото лято. Тези валежи обаче едва ли ще окажат голямо влияние върху продължителната суша в тези региони. Като цяло това може да означава по-непредсказуемо и интензивно време в Средиземноморието по време на активния ваканционен сезон.

Снимка: AP/БТА

Изключително високите температури увеличават и риска от горски пожари, като френските власти предупреждават, че сезонът започва много по-рано от обикновено.

И тъй като е малко вероятно валежите да облекчат условията на засушаване, туристите могат да се сблъскат с ограничения в използването на вода, ако решат да посетят някои части на Южна Европа тази година.

Как силните горещини влияят на пътуването със самолет?

В допълнение към прогнозата за екстремни време, в популярните европейски туристически дестинации е възможно да е твърде горещо, за да се извърши полет. Горещината кара въздуха да се разширява и да става по-малко плътен, което се отразява на способността на самолета да се издигне от пистата. Самолетите се нуждаят от определена плътност на въздуха, за да могат да се издигнат с достатъчна мощност.

При около 52 градуса по-големите самолети като Boeing 747 и Airbus A380 вече имат проблеми с подемната сила. При по-малките самолети като Boeing 737 този показател е по-нисък - около 47,5 градуса.

Екстремната топлина също така носи риск от запалване на двигателите и може да предизвика проблеми с материалите, от които са направени пистите на места, където подобно време не е обичайно.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че подобни температури все още са рядкост, те могат да станат все по-вероятни поради глобалното затопляне. По време на горещата вълна през август 2021 г. в Сиракуза температурата достигна рекордните 48,8, а в Испания - 47,6 - едни от най-горещите условия, регистрирани някога в Европа.

В САЩ Федералната авиационна служба, най-голямата правителствена транспортна агенция в страната, вече предупреди, че пътуващите със самолет може да се сблъскат със закъснения и отмяна на полети, заради възможни горещи вълни.

Увеличаването на броя на изключително горещите дни може да доведе до спиране на полети, невъзможност за използване на някои писти, и намаляване на допустимите количества багаж в бъдеще.

Възможно ли е някои популярни дестинации да станат твърде горещи за посещение?

Макар че слънцето и топлината често привличат туристите към определени дестинации, пътуващите все повече се съобразяват с това кога е твърде горещо.

Проучване, проведено миналата година от британската компания за туристически застраховки InsureandGo, установява, че 71% от хората смятат, че до 2027 г. части от Европа, като Испания, Гърция, Турция и Кипър,  ще бъдат твърде горещи за посещение през лятото. 

Според неотдавнашно проучване на университета в Бристол до 2100 г. популярните туристически дестинации в Европа могат да бъдат изправени пред риска от още безпрецедентни рекордни горещини. Друг доклад предупреди през април, че до 2050 г. Париж може да се сблъска с горещини от над 50 градуса.

Европейската комисия по пътуванията вече установи, че благоприятните метеорологични условия оказват толкова голямо влияние върху избора за пътешествие на дълги разстояния, колкото и посещението на световноизвестни забележителности. Друго проучване установява, че поне 50 % от хората смятат, че това е най-важният критерий при избора на дестинация.

Снимка: iStock by Getty Images