Българският винен туризъм трябва да се развива и разширява, заради притежавания географския потенциал за отглеждане на качествени лозя, производство на класно вино и на храни, които кореспондират с него, каза за БТА писателят, публицист и преводач Асен Сираков.

Той е автор на джобен наръчник, който дава съвети на всички, изкушени от винената култура и съпътстващите я дейности. В наръчника има информация на какво да обръщат внимание и какво да знаят, за да не бъдат неподготвени, любителите на виното, когато участват в дегустация или когато подбират вино за собствена консумация.

Когато тази вечер решим да отворим бутилка вино, е нужно да се съобразим с температурата на виното и на помещението, в което го пием, на чашата с която вдигаме наздравица, както и да обърнем внимание на храната, с която го комбинираме, посочи той.

Ако червеното вино е отлежавало в бутилка повече от три години, задължително трябва да бъде декантирано, поне 10 минути то трябва да диша. Важно е да се знае, също, че температурата, с която се приема червеното вино трябва да бъде между 14-16 градуса, а бялото вино в никакъв случай под шест градуса, но не и повече от десет градуса, припомни той.

Твърде често вкусът на виното се променя заради храната, с която се консумира, затова е важно да се слушат съветите на енолозите за конкретната храна, съотнесена към съответния сорт вино.

Повече от 30 години Асен Сираков изследва и изучава винената култура не само в България, но и в Италия, Франция, Испания, Нова Зеландия и други региони. Според него това са все топли страни, в които са запазени автентични сортове, които днес се радват на нова популярност. Именно заради факта, че виното върви успоредно с историята, сентенцията на Плиний Стари "Във виното е истината" ще бъде вечна, смята писателят.