В сърцето на оазиса Тайма в Саудитска Арабия се издига едно от най-мистериозните творения на природата в цялата страна. Това e 4000-годишен камък, чиято цепнатина по средата е прецизна като направена с лазер.

Скалата се казва Ал Наслаа и представлява два плътно застанали един до друг камъка от пясъчник, разположени върху (твърде) малки естествени постаменти.

Балансирането на скалата изглежда като почти невъзможно (а и докога ли ще издържат крехките постаменти?), обаче това далеч не е най-впечатляващото тук.

По средата скалата е разцепена с почти безупречна прецизност, каквато може да се постигне само със съвременни технологии.

Снимки на скалата отдавна циркулират из интернет и провокират най-различни мистични теории. Според мнозина Ал Наслаа е доказателство за извънземни, според други - за древни цивилизации, които са били много по-напреднали от това, което знаем за тях.

Геолозите имат няколко възможни научни обяснения за точността на цепнатината. Според мнозина земните пластове са се раздвижили съвсем леко под един от двата постамента и това е предизвикало пропукването. Възможно е между двете части да е имало пласт от някакъв по-мек и неустойчив минерал, който е поддал при минималното тектонично движение.

Според археологическите проучвания хора са живели в оазиса Тайма от древни времена. Тук са живели различни хора - от вавилонски кралски особи до обикновени търговци, минаващи покрай оазиса. Минаващите са оставяли своята следа по скалите така, както в наши дни стените на сградите са изрисувани с имена на футболни отбори и графити. В основата на Ал Наслаа се вижда древна рисунка (петроглиф) на кон.

Любопитно е, че през 2010 г. в оазиса беше намерена плочка с надпис на египетския фараон Размес III - първата находка с йероглифи, откривана някога на територията на Саудитска Арабия.

Ал Наслаа е свободно достъпна за посещение. До нея се стига по черен път, а в района на оазиса Тайма има още многобройни скални образувания, макар и не така впечатляващи и мистериозни като Ал Наслаа.