Пътуването ни прави щастливи и почти всеки ще се съгласи с това.

Но рядко се замисляме каква точно е причината - какви са механизмите в мозъка, които го карат да изпитва блаженство и щастие, тръгнем ли на път.

Проучване на доктор Аарон Хелър и доктор Катрин Хартли от Университета в Маями хвърля светлина върху този въпрос, като установява, че когато се впускат в нови и разнообразни дейности, хората са най-щастливи.

В изследването са участвали хора хора, живеещи в Ню Йорк и Маями, чиито емоции са били проследявани в продължение на няколко месеца. Резултатите показват, че хората изпитват най-много позитивни емоции, когато прекарват повече време на непознати места.

Специфичното е, че сигналите за щастие са засечени в области на мозъка, които отговарят за новостите и наградите.

Участниците в проучването споделят, че се чувстват по-щастливи, силни, спокойни или развълнувани в дните, в които са посетили нови места.

Оказва се, че дори и малки промени като например отиване до магазина по нов маршрут или разходка по непознати улици в собствения квартал имат ползотворен ефект.

"Нашите резултати показват, че хората се чувстват по-щастливи, когато имат повече разнообразие в ежедневието си - когато посещават нови места и имат широк спектър от преживявания. Обратното вероятно също е вярно - позитивните емоции може да карат хората да търсят такива приятни преживявания по-често," споделя Катрин Хартли, един от авторите на проучването.

Данните посочват, че някои хора са по-чувствителни към разнообразните занимания и това ги стимулира повече.

Прочетете още проучвания, свързани с пътуването >>>