Почивката по плажовете на Португалия това лято ще приключва като на забавните картинки, които циркулираха из интернет миналата година - с останало бяло лице под маската и тен навсякъде другаде.

Според правилата за туристи, които влизат в сила в страната от 29 май, освен на всички открити и закрити обществени места, носенето на маска е задължително дори и на плажната ивица, като глобата за нарушителите е 100 евро.

На плажовете освен това ще работи "светофарна" система, която ще сигнализира със зелено, жълто и червено дали на плажа има свободни места или капацитетът му е запълнен. Сигналът ще е жълт при запълване на между 50 и 90% от капацитета на плажа. Тези, които влязат на плажа при червен сигнал, също ще трябва да се разделят със 100 евро.

Спортът на пясъка също е забранен при активности, включващи повече от двама души.

Същите правила ще важат и за всички басейни на открито.

В страната вече работят заведенията на открито и закрито, както и увеселителните паркове и аквапарковете. 

Към момента Португалия е единствената голяма европейска плажна дестинация, до която имат право да пътуват британците, затова се очаква страната да е пълна с британски туристи през целия сезон. Много от хотелите в прочутия крайбрежен район на Алгарве обявиха рекордни резервации и запълване на капацитета си до края на юни.

Остров Мадейра, който е автономен регион в рамките на Португалия, обяви и свои допълнителни мерки за привличане на туристите това лято. Всеки чужденец ще има право на един безплатен PCR тест - или при пристигане в страната, или преди връщане в собствената си държава, ако такъв се изисква от местните власти.

В момента действа изискване за представяне на отрицателен PCR тест при влизане на територията на Португалия за всички пътници над 2-годишна възраст.