Мнозина израелски евреи, посетители на коледния пазар в Назарет, се любуват на една огромна елха и множеството светещи играчки по нея - привкус на екзотика в момент, когато пътуванията в чужбина никак не се препоръчват, дори са забранени заради коронавируса.

Най-големият арабски град в Израел и светиня за християните, с наближаването на празниците Назарет обичайно посреща тълпи от поклонници, които посещават по-специално базиликата "Благовещение". Според християнската традиция, архангел Гавриил е възвестил там на Дева Мария, че тя ще доведе в света Исус Христос.

През ноември обаче еврейската държава спешно затвори границите си за туристи, борейки се с разпространението на варианта Омикрон. Успоредно с това забрани на гражданите си да влизат в около петдесет страни.

"В момента не пътуваме заради коронавируса", обяснява Рони Харари, докато следи с умиление децата си, които се глезят с белгийски вафли на коледния пазар. "Тук се чувстваме донякъде като в чужбина!", продължава психоложката, пристигнала от Хайфа, друг голям град на север.

В очите на Азиз Банна, екскурзовод от Назарет, "това не е мечтаната Коледа".

"Атмосферата обаче е страхотна, тук идват мнозина израелски евреи", радва се той. И добавя: "Доволни сме, макар да няма туристи от чужбина."

Назарет с коледна украса

Снимка: iStock by Getty Images

Контакти

Подминаван дълго време в рекламите на израелските туроператори, град Назарет със своите 78 000 жители - повечето мюсюлмани и една четвърт християни, днес е в центъра на промоционална кампания, посочва Шарон Бен Ари, директор по туризма в кметството.

С наближаването на Рождество Христово общината и правителството са заложили най-вече на контактите с потенциални туристи - издали са пътеводител от над 100 страници на иврит и са създали сайт, предназначен за израелските евреи.

С 10 000 посетители дневно и приходи от туризма, възлизащи според оценки на 50 милиона шекела (близо 14 милиона евро), тази Коледа е "особен успех", радва се Шарон Бен Ари, но с уговорката, че това няма да покрие почти двегодишните загуби заради коронавируса.

Басам Хаким, отворил през 2015 г. луксозен хотел в местна къща - притежание на семейството му от три поколения насам, разкрива, че израелските евреи винаги са имали слабост към коледните тържества, но тази година е специална. Седмица преди коледния уикенд шест от десетте му стаи са били заети - същинско благословение през времената на пандемия.

Единствената нотка горчивина: местните туристи "идват само за уикенда. И през следващите пет дни оставаме без работа", въздиша 36-годишният хотелиер.

Връзка с църквата

На две крачки от стария град, където пропалестински графити напомнят, че местните хора - израелски араби, са потомци на палестинците, останали в земите си при създаването на Израел през 1948 г., чичо му Бишара Хаким също е видял как израелците прииждат тук.

Пазител на гръцкия православен храм "Благовещение", той преценява, че 90 на сто от посетителите през декември са били евреи, и изразява съжаление, че "повечето . . . не се чувстват свързани с църквата".

"Идват, разглеждат и си тръгват", обяснява той.

В галерията Бакеес, открита през 2020 г., "за да популяризира и подпомага арабските творци", художничката Фатима Абу Руми се оплаква, че всички тези посетители не стъпват в нейния бутик, макар да е разположен край голямата коледна елха, събираща тълпите.

Празничната атмосфера на големия град в Галилея контрастира с тази в друго голямо християнско средище в Светите земи - Витлеем, палестински град на Западния бряг, където хората за пореден път се готвят да посрещнат Коледа начумерени и свъсени.

Град Витлеем и църквата "Рождество Христово"

Снимка: iStock by Getty Images

През 1967 г. еврейската държава окупира Западния бряг и оттогава контролира изцяло достъпа до зоната. Съответно туристите, които не се допускат в Израел, не могат да посещават и палестинските територии - пустеят също така хотелите и магазините във Витлеем, където според християнската традиция е роден Христос.

А доколкото на израелците е забранено да влизат в този сектор от Западния бряг, контролиран от Палестинската автономна власт, Витлеем не може да разчита на същия бум като Назарет.

При все това историята на Коледа "започва в Назарет и продължава във Витлеем", изтъква Азиз Банна.