Наричат страната ни земята на розите, но малцина знаят, че всъщност земята ни е дарила на света съвсем друго цвете, а именно божествената иглика, която расте само в Рила и най-вече в района на Мальовица.

Българските любители на цветята наричат това невероятно красиво планинско растение рилска иглика, но научното му наименование е Primula deorum, тоест божествена иглика и е дадено от големия чешки учен Йозен Веленовски, който през 1889 година пътешества из Рила. При изворите на Марица и Мальовишкия дял открива нов, непознат на науката растителен вид с пленително изящество на цветовете.

Същата година цветето е открито и от легендарния български ботаник проф. Стефан Станев, който му дава името Primula bulgarica - т. е. българска иглика. За жалост статията на българския учен излиза броени дни след публикацията на чешкия учен, а достойният професор Станев сам посочва това и приема името на цветето да е "божествената иглика на Велен".

View this post on Instagram

A post shared by The secrets of the garden (@secret_of_the_garden)

Така родината ни губи възможността с името "българска" да е наречен един самостоятелен растителен вид, но не губи дара от природата да е единственото място на планетата, където точно чудното цвете расте.

Ако отидете в курорта Мальовица и се огледате, със сигурност ще видите това необикновено цвете, родено от живителните свойства на природата в Рила. Не посягайте към неговата красота, защото то е защитен вид и заслужава да продължи да съществува, съветват винаги служителите от курорта Мальовица.

Божествената иглика цъфти през лятото, а през зимата Мальовица по традиция е мястото с една от най-хубавите снежни покривки в страната.

Тази година откриването на ски сезона е на 18 декември от 11 часа, а организаторите обещават много подаръци, безплатни спускане по заснежени ски писти и забавления. Водещ на специалното шоу ще е известният телевизионер Боби Ваклинов.