Правилата за преминаване на границите постоянно се променят и всяко пътуване в чужбина е съпроводено със следене на ситуацията в крайната дестинация.

Ето някои от по-важните промени в изискванията за пътуване, които редица държави въведоха през последните дни и трябва да знаете, ако ви предстои да пътувате зад граница през март.

Сейшелите отварят граници за всички

Сейшелите отварят границите си за всички чуждестранни туристи от 25 март. Първоначално островът обяви, че ще допуска без карантина само ваксинирани туристи, но с новото решение на територията на страната ще могат да влизат всички, които предоставят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане на границата.

Турция удължи ограниченията

До 14 април остават в сила ограниченията при влизане на турска територия - пътниците трябва да представят отрицателен PCR тест на границата, както и на връщане в България.

Гърция планира да отвори за туристи през май

Гърция планира да отвори границите си за туристи през май, като дотогава постепенно ще се отварят малкият бизнес, терасите и откритите части на заведенията (през април), училищата (до края на март) и други. Очакванията на гръцките власти са от месец май почивката в Гърция да е възможна.

Румъния въведе задължителна карантина

Румъния въведе задължителна карантина за влизащите в страната българи. Карантината е 14 дни, ако не се представи отрицателен PCR тест и 10 дни - ако се представи. Изключение се прави за ваксинираните лица, които имат поставени две дози от ваксината.

Тайланд разхлабва карантината

В момента чужденците, които искат да пътуват в Тайланд, трябва да прекарат 14 дни под карантина в специален хотел, като през това време нямат право да напускат стаята си. От април влиза в сила ново правило - под карантина за 7 вместо за 14 дни ще остават ваксинираните чужденци (ще трябва да представят и отрицателен PCR тест), а неваксинираните ще останат изолирани за 10 дни (отново след представяне на тест).

Мадейра отмени тестването за ваксинирани или оздравели туристи

Португалският остров Мадейра отмени изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест за всички чужденци, които предоставят сертификат за ваксиниране или доказателство, че са се излекували от Covid-19 през последните 90 дни. Сертификатът трябва да съдържа датите на поставяне на двете дози, да е на английски език и да е предварително качен на този сайт. Промяната цели да улесни посетителите, които искат да отидат на почивка в Мадейра тази пролет.

Индия удължава забраната за международни полети

Забраната за международни полети в Индия е удължена поне до 31 март 2021 г., като към края на месеца ще бъде обявено ново решение спрямо ситуацията с разпространението на коронавируса.

Италия удължи ограниченията

Италия удължи ограниченията за влизане в страната до 6 април. Всички, пристигащи в държавата, трябва да представят отрицателен молекулярен или антигенен тест, направен не повече от 48 часа преди пристигане на границата. Движението между регионите в Италия остава забранено поне до 27 март.