От 1 юли туристите, които искат да се качат до Седемте рилски езера, ще трябва да го направят или пеша, или с лифта. В сила влиза забрана за движение на джиповете, които досега извозваха туристите до парка.

Вече има действаща забрана за движение на моторни превозни средства на целия Национален парк "Рила", а новата забрана ще обхване маршрута от началната станция на лифта до прословутия 17-и стълб, където джиповете оставяха туристите в началото на парковата зона, за да продължат те изкачването си към езерата пеша.

"Джиповете предизвикват ерозия, замърсяване, шум [...] всичко това уврежда биоразнообразието," заяви пред bTV директорът на Дирекцията на национален парк "Рила" Красимир Андонов.

От години джиповете при лифта за Седемте рилски езера предизвикват противоречиви реакции. Пътят от лифта до 17-и стълб е общински и движението по него досега не беше нарушение.

Самите превозвачи обаче нямат лицензи и трудно подлежат на санкциониране, тъй като проверяващите ги трябва да ги хванат в момент на получаване на пари. Трудно е и събирането на наложените глоби - по думите на Красимир Андонов досега нито една не е платена.