Отношенията между Куба и Русия не изглеждат особено засегнати от украинския конфликт. И докато броят на чуждестранните туристи на острова остава под равнището от периода преди КОВИД-19, властите в Хавана с нетърпение очакват завръщането на руските туристи, според публикация на в. "Паризиен".

Освен по времето на бившия СССР, когато връзките на Москва с комунистическия остров бяха изключително близки, през 2020 и 2021 г. Русия изпревари Канада като най-голям източник на чуждестранни туристи в Куба.

Данните на Националната статистическа служба (ONEI) обаче сочат, че тази година канадците отново са били най-многобройните чуждестранни посетители в страната - общо 258 896 между януари и юли, пише БТА.

Целта е 2,5 милиона туристи, благодарение на руснаците

Откакто КОВИД-19 се контролира по-добре, броят на туристите на островната държава се е увеличил близо шест пъти спрямо същия период на 2021 г.

Статистическата служба посочва, че между януари и юли туристите в страната са били 843 891 спрямо 141 293 през първите седем месеца на миналата година. Кубинските власти се надяват техният брой да достигне 2,5 милиона през тази година, разчитайки руснаците да се завърнат.

Международният туризъм е вторият икономически сектор в Куба след продажбата на медицински услуги, но ковид пандемията и ограничаването на пътуванията от САЩ доведоха до срив на сектора между 2020 и 2021 г. Общият брой на чуждестранните посетители през 2020 г. потъна до 1 милион спрямо 4,2 милиона през 2019 г. Остров на ръба на пропастта

Пандемията нанесе огромен икономически удар върху карибския остров, припомня в. "Трибюн". Под натиска на американските санкции, властите неотдавна разрешиха на чуждестранни инвеститори да инвестират в търговията на едро и на дребно. Скокът на цените на храните, на горивата и на морския транспорт извади наяве зависимостта от внос и слабостите на страната, по-специално по отношение на инфраструктурата.

Икономиката на Куба се сви с 10,9 на сто през 2020 г. и се възстанови едва с 1,3 на сто миналата година. Кубинците бяха изправени над две години пред недостиг на храни и медикаменти, дълги опашки за малкото налични продукти, високи цени и проблеми с транспорта. Към всички тези неволи се прибавиха и прекъсвания на тока. Това предизвика протестни демонстрации на острова през лятото в разгара на туристическия сезон.

След срива на международния туризъм, жителите на Хавана с готовност откликват на призива за насърчаване на националния туризъм, за да се попълни държавната хазна, според публикация на в. "Фигаро".

Милиарди долари от туризма в Куба са отлетели

Броят на чуждестранните посетители скочи от 340 000 през 1990 г. до над 4,5 милиона през 2019 г., с постъпления от над 3 милиарда долара. Туристическият сектор дълго време беше манна небесна за Куба, въпреки че изпращането на здравни специалисти в около 60 страни по света носеше 8 милиарда долара по същото това време.

Това обаче вече не е така заради пандемията. Въпреки всичко властите строят все повече луксозни хотели с перспектива за дългосрочни инвестиции. Строителството е поверено на френската група "Буиг" (Bouygues), чието лого присъства във всички централни квартали на Хавана.

Какво се промени с туризма в Куба след пандемията

От края на март страната отмени повечето санитарни ограничения, за да привлече отново туристите. След две години затваряне на границите заради ковид пандемията, Куба отново посреща туристи, без да изисква тестове и ваксини. Но преди да отлетят за Хавана, чужденците трябва да са наясно с някои неща.

Конвертируемото песо (CUC) вече не съществува

До 2021 г. Куба имаше две местни валути - кубинското песо (CUP), използвано от държавата, за да изплаща заплати и да задоволява основните потребности, и конвертируемото песо (CUC), чийто курс изкуствено бе обвързан с щатския долар. С премахването на тази втора валута властите искаха най-вече да ограничат дисбалансите в икономиката. Туристите използваха конвертируемото песо за всичките си покупки, достатъчно беше да изтеглят банкнотите от банкомата или да обменят валута в някоя кубинска банка.

Сега единствената официална валута е кубинското песо, но едновременно с него циркулират чуждестранните валути. В резултат на това песото не е повишило стойността си, докато еврото се е превърнало в силната валута на острова. Така че можете да си носите евро и да плащате с банкноти, но не с монети, защото кубинците ги отказват, тъй като не е възможно да бъдат обменени. Можете да плащате и с банкова карта, но някои банки не работят с Куба, така че предварително трябва да се осведомите във вашия банков офис.

Внимание с новата обменна система евро-кубинско песо

Обменът на валута на черния пазар е обичайна практика в Куба. Към юни 2022 г. 1 евро се разменяше за 24 кубински песос по официалния курс и за 120 песос на черно. Услугите от частни лица, много търсени от чуждестранните туристи (шофьори, хостели, ресторанти, гидове), се плащат по курса на черния пазар. Така че ако обмените евро по официалния курс в банките или на летището, ще ви струва пет пъти по-скъпо за всяка частна услуга.

Евро в брой се приемат почти навсякъде в Куба, освен в държавните дружества, където обикновено се плаща с карта във валута. Така че в крайна сметка песото се използва съвсем малко. Предвидете да вземе достатъчно евро в кеш преди да потеглите за Куба, така ще можете да плащате повечето разходи в страната, препоръчва Диана Гонсалес, директор на туристическото представителство на Куба във Франция. А за да се сдобиете с песос по най-изгодния курс, достатъчно е да платите в евро на частниците - шофьори на таксита или собственици на хотелски стаи - и те връщат рестото в песос.

Интернет става достъпен за всички

До 2020 г., за да ползвате интернет извън хотелите, трябваше да се свържете с обществените уайфай терминали, които често са претоварени. Сега обаче навсякъде има 4Джи (4G) мрежа, така че туристите могат да си купят сим карта за 10 евро, обяснява Ксавие Дестрибатс, директор на хотелите "Кемпински" в Куба.

Губите си американската електронна виза, ако пътувате през Куба

Преди пандемията много от пътуващите се възползваха от пребиваването си в Куба, за да отскочат до Маями с 45-минутен полет от Хавана. През януари 2021 г. обаче президентът Доналд Тръмп включи Куба в списъка с терористични страни, което прави туризмът на острова незаконен. В резултат на това пътниците, които имат ЕСТА (ESTA - електронно разрешително, позволяващо пътуване в САЩ без виза), губят това право на летището в Маями, ако пристигат от Куба.

Кой сезон е подходящ за пътуване в Куба?

Климатът в Куба е тропически, характерен с меко време през цялата година. Влажният сезон е между май и октомври, а сухият е от ноември до април. Сезонът на ураганите е от юни до началото на ноември, но тези тропически явления все по-често се случват между август и октомври, предупреждава в. "Фигаро". Идеалното време за туризъм в Хавана е през сухия сезон, от януари до май. А с приказните си пясъчни плажове Варадеро е една от най-привлекателните туристически дестинации на Карибите след Доминиканската република. Докато Сантяго де Куба е истинското културно сърце на острова, където термометърът показва 28 градуса от ноември до април.