Напредва реставрацията на Голямата базилика в Плиска - най-голямата християнска църква в Европа до 1605 година, съобщиха от Националния исторически музей.

Строителите от фирма "Армира 2013" са улеснени от хубавото време. Досега работата често спираше заради проливните дъждове, които се изсипваха върху Шуменското плато.

Стените на храма се издигат вече на значителна височина и скоро ще достигнат равнището на сводестите прозорци, поддържани от изящни колони в коринтски стил, които се изработват в софийско ателие. До десет дни и те ще бъдат готови и ще бъдат транспортирани и монтирани, информират от музея.

В края на миналата година бе положен първият ред от камъни в южната част на Голямата Базилика в Плиска. По последни изчисления издигането на храма ще струва 4 милиона лева.

Голямата Базилика в Плиска е била построена между 865- 875 г. при управлението на цар Борис I /852-889/. Планът й е копие на плана на папската катедрала "Сан Пиетро" в Рим. Папският храм е бил дълъг 100 м, но цар Борис увеличил дължината на храма в Плиска с 2,50 м, за да има най-голямата черква в Европа. Разрушена е от турците в края на ХIV век.

Базиликата се реставрира по проект на арх. Теофил Теофилов, актуализиран от арх. Юлий Фърков.

Миналата година археолози откриха в Плиска луксозен гроб, за който се предполага, че е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян Енравота.