Въпреки призивите на редица световни организации за уеднаквяване на мерките срещу COVID-19 и отваряне на границите на държавите, хаосът при туристическите пътувания остава факт на фона на рекордните нива на заболели в световен мащаб.

Ако ви предстои пътуване през февруари, вижте някои от новите правила, които трябва да имате предвид за някои държави.

Намалява се валидността на сертификатите за пътуване в ЕС

В повечето държави от ЕС валидността на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 се намалява от 1 февруари. Макар общото правило да е срокът на сертификатите да бъде 9 месеца, в много страни валидността е по-кратка. Вижте списък на валидността на сертификатите по държави тук >>>

В Австрия започва задължителна ваксинация

В Австрия започва задължителна ваксинация от началото на февруари, като от 15 март неваксинираните жители на страната ще подлежат на глоба между 600 и 3600 евро. Изключение се прави за лицата под 18 години, бременните и лицата, за които ваксинацията представлява риск за здравето.

Дания премахва всички COVID ограничения

От 1 февруари всички ограничителни мерки в Дания, свързани с COVID-19, се премахват. Отпада носенето на маски в градския транспорт, както и изискването за представяне на COVID сертификат за достъп до музеи, заведения и барове. На границата все пак може да се изисква отрицателен тест от пътниците, които не са ваксинирани или не са преболедували наскоро, като предстои това правило да бъде допълнително обявено. 

В Италия изискват ваксинация за хотели, полети, ски лифтове и други

От 1 февруари влизането в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и други места за стоки от първа необходимост, както и в банки и офиси за обществени услуги, ще е възможно за неваксинираните и непреболедувалите само с отрицателен тест (PCR, направен до 72 часа и антигенен - до 48 часа).

Поне до 31 март ще е в сила изискването за ваксинация за всички лица над 12 години, които искат да отседнат в хотел, да се качат на самолет, да ползват лифтови съоръжения в ски курортите, да се возят на влак или да се хранят в ресторанти. Изброените обществени места ще са достъпни и за наскоро оздравелите от COVID-19. До 31 март е задължително и носенето на маски FFP2/N95 на културни събития, на открито и в обществения транспорт.

Същевременно Италия ще облекчи наложените заради коронавируса ограничения за всички посетители от страни от Европейския съюз от 1 февруари. Здравният министър Роберто Сперанца подписа заповед, според която пътниците от държави от ЕС ще имат нужда единствено от т.нар. зелен пропуск, каза ведомството. Зеленият пропуск удостоверява ваксинация срещу КОВИД-19, преболедуване или отрицателен тест.

Венеция въвежда такса от 5 евро за еднодневните туристи

Очаква се през февруари да бъде въведена отдавна обявената дневна такса за посещение на Венеция. Тя ще е в размер от 5 евро, ще е нужна предварителна резервация на билет онлайн (тъй като ще има лимит на броя посетители за един ден) и ще се плаща само от онези посетители на града, които не остават в него за нощувка. Очаква се мярката да влезе в сила някъде след Карнавала във Венеция, който засега не е отменен.

Тайланд връща програмата "Test and Go"

От 1 февруари Тайланд възстановява програмата си "Test and Go", благодарение на която ваксинираните туристи ще имат повече свобода на движение. Те ще трябва да резервират PCR тест след пристигането си и да останат в определен хотел за първите пет дни от пътуването си. Ако вторият PCR тест на петия ден е отрицателен, чужденците ще са свободни да се движат из страната.

Великобритания маха изискването за тест за ваксинираните

От 11 февруари напълно ваксинираните лица и децата под 18-годишна възраст ще могат да влизат във Великобритания без тест (в момента те са освободени от предварителен тест, но трябва да си направят тест до 2 дни след пристигането си в страната). Неваксинираните ще трябва да си направят два теста - преди влизане в страната и на втория ден от пристигането си, но няма да се налага да се изолират, освен ако резултатът от теста им не е положителен. Остава изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците.

Индия остава затворена поне до 28 февруари

Индийските власти обявиха, че международните полети от и до страната няма да бъдат възобновени поне до 28 февруари 2022 г.

Норвегия премахва карантината за неваксинирани

От 26 януари норвежките власти премахнаха изискването за карантина за неваксинираните пътници, пристигащи в Норвегия. Остава изискването за предварителна онлайн регистрация на всички, пътуващи до Норвегия, независимо от ваксинационния им статус. За неваксинираните пътници се запазва изискването да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане на територията на Норвегия (или качване на самолета) и тестване на граничния пункт.

Считано от 26 януари, карантината за членове на домакинство на доказано заразен с вируса може да бъде заменена с ежедневно тестване за COVID-19.