Как са изглеждали туристите и забележителностите преди 100 и повече години?

Снимките показват, а архивите разказват.

Някога пътуването е било само за безстрашните и дръзките. Не е било нито уредено, нито безопасно, нито евтино. Първите организирани пътешествия из Европа се осъществявали от млади благородници след навършване на пълнолетието им, като те се движели по маршрута на популярния тогава Гранд Тур с крайна цел Италия.

След като през 20-те години на 19-и век започват да се строят все повече жп пътища в Европа и Америка, пътуването изведнъж става достъпно не само за извънредно богатите.

Малко по-късно предприемчиви хора започват да се занимават с организацията на пътуванията вместо туристите - бившият британски майстор на шкафове Томас Кук започва да организира първо еднодневни пътувания в страната, а през 1855 г. води първата си група в Париж, като предлага първата в света пакетна почивка. Смята се, че именно Томас Кук е основоположник на масовия туризъм и организираните пътувания на достъпни цени.

В края на века започват да се появяват и първите туристически снимки - фотоапаратите започват да стават все по-малки и удобни за пренасяне. Благодарение на това и днес можем да видим как са изглеждали 10 от най-популярните туристически дестинации преди век.

Париж

Посетители на Парижкото изложение през 1900 г. с Айфеловата кула за фон

Снимка: Getty Images

Париж е известен като град на изкуството много преди 1900 г., но след Световното изложение, за което е издигната Айфеловата кула през 1889 г., градът става и символ на иновациите.

Първите организирани туристи идват във френската столица, водени от Томас Кук през 1855 г., когато в града има изложение. Пакетното пътуване представлява обиколка на континента за британски туристи, които минават през Брюксел, после плават по река Рейн от Кьолн до Майнц, спират в казината на Баден Баден, посещават замъка Вайсбаден Страсбург, за да завършат с четири дни в Париж. В края на века хиляди туристи изминават този маршрут всяка година.

Египет

Моряци от няколко британски кораба, закотвени в Александрия, се възползват от престоя си в Египет, за да видят пирамидите в Гиза през 1933 г.

Снимка: Getty Images

С откриването на чудесата на египетските фараони страната още през 19-и век се превръща в топ дестинация за търсачите на приключения. След 1850 г. по река Нил вече се движат парни плавателни съдове, които позволяват на ентусиастите да следват стъпките на египтолозите. През 1880 г. британската компания за пътешествия "Томас Кук" пуска по-модерни параходи, описани от един журналист от онази епоха като "най-луксозните плавателни съдове, движили се по Нил от времето на баржата на Клеопатра". Те плавали от Кайро чак до Асуан. 

Давос

Група скиори се изкачват със ските си по склоновете на Давос, Швейцария, около 1925 г.

Снимка: Getty Images

В края на 19-и век швейцарският град Давос се сдобива със славата на място с лечебен въздух. Германският лекар и политически изгнаник Александър Шпрингер разпространява тази информация и отваря клиника в града.

Постепенно карането на ски също започва да добива популярност и ентусиасти от цяла Европа се стичат в Давос, за да се спускат по склоновете. През 1894 г. сър Артър Конан Дойл прави своя прочут преход през прохода Майенфелдер Фурка на височина 2440 м и се спуска със ски от другата страна.

Италия

Туристи в гондола позират за снимка във Венеция около 1900 г.

Снимка: Getty Images

Италия е една от първите дестинации за ранните туристи още от 17-и век - благородници от Великобритания пътували с антураж из страната, посещавали архитектурни забележителности и се срещали с хора на изкуството и прочути италиански преподаватели.

Страната е една от най-популярните дестинации и за туристите от средната класа, които искат да видят света в края на 19-и и началото на 20-и век.

Рим, Флоренция и особено Венеция са най-популярните дестинации по това време.

Кони Айлънд

Посетители на един от атракционите в Кони Айлънд през 1946 г.

Снимка: Getty Images

Кони Айлънд е синоним на забавлението за американците още от средата на 19-и век. Полуостровът, част от Бруклин в Ню Йорк, първо е крайбрежен курорт, а в края на века там се появяват първите увеселителни паркове с влакчета. До Втората световна война броят на посетителите набъбва до няколко милиона годишно.

Кони Айлънд е люлка на много иновации в Ню Йорк като електрическото осветление и влакчетата на ужасите. Първото влакче посреща посетителите тук през 1886 г.

Ниагарските водопади

Туристи на Ниагарските водопади през 1859 г.

Снимка: Getty Images

Ниагарските водопади са една от първите известни атракции в САЩ. През 1827 г. вече не само има хотели до водопадите, но и предприемчивият хотелиер Уилиям Форсит организира първия грандиозен спектакъл във водата. Обречената лодка "Мичиган", украсена като пиратски кораб и пълна с "ужасяващи животни" е пусната надолу по водопадите. По време на представлението, наблюдавано от близо 10 000 души, две от мечките на борда успяват да се спасят с плуване и да избягат, а единственото оцеляло животно на кораба е една гъска.

През следващите години водопадите са място не само за гледки и възхищение, но и за много подобни шоу програми във водите.

Оберамергау

Група скиори в Оберамергау, които се готвят да карат ски в Бавария около 1928 г.

Снимка: Getty Images

Оберамергау е малко градче в Бавария, Германия, известно с дърворезбата си и с 380-годишната си традиция да поставя пиеса на тема "Страстите Христови" веднъж на десетилетие. Пиесата, в която е разрешено да участват само местни жители, е играна за пръв път през 1634 г. - според легендата заради обет, даден от местните, ако бъдат пощадени от върлуващата тогава чума. В представлението участват над 2000 души - актьори, музиканти, техници и други. Покрай пиесата градът става популярна дестинация и за ски в Баварските Алпи.

Ница и Биариц

Туристи се къпят в морето край Ница, около 1920 г.

Снимка: Getty Images

Френската ривиера е любимо място за лятна почивка на богатите и на представителите на средната класа още преди да настъпи 1900 г. Хотелите в Ница, Биариц и Довил никнат един след друг, за да правят компания на благородническите вили по крайбрежието. Представители на британските, испанските и френските кралски фамилии редовно прекарват почивката си в новите крайбрежни курорти, а обикновените хора ги следват.

Новопостроената крайбрежна алея на Ница веднага е наречена Англес заради многобройните британски туристи, които се разхождат по нея.

Шанхай

Шанхай през 1900 г.

Снимка: Getty Images

Когато става въпрос за наистина екзотични пътешествия, Шанхай бързо се превръща в топ дестинация за авантюристите. Той е идеалният вход към Китай за европейците. Първият хотел в Шанхай отваря врати през 1846 г., а през следващите десетилетия Шанхай се разраства като космополитно място.

Канарски острови

Посетители се готвят да разглеждат забележителности на Канарските острови, около 1905 г.

Снимка: Getty Images

Още в началото на миналия век Канарските острови започват да привличат европейски туристи (предимно британци) с мекия си субтропичен климат, особено през зимните месеци. Първият остров от групата, който печели популярност, е Тенерифе. По това време основният експорт на острова са бананите и именно подобряването на транспортните връзки заради бананите става причина за раздвижване на туризма - преди това пътуването до островите е твърде дълго и с неудобни връзки.