Нов месец - нови отворени страни и нови държави, в които COVID ограниченията падат. Докато голяма част от Европа върви към пълна отмяна на мерките, Азия и Австралия напредват с малки стъпки. 

След като стана ясно, че от 1 април отпадат почти всички COVID мерки в България, вижте къде какви нови правила влизат в сила през месец април в чужбина и планирайте пътуванията си до нови дестинации. 

Италия

На 31 март официално се слага край на извънредното положение в страната и отпадат някои мерки.

До края на април "суперзеленият сертификат" все още ще се изисква от всички посетители на ресторанти на закрито, дискотеки, кино, театър и концерти на закрито. От 1 април обаче няма да се изисква сертификат или тест за тези, които консумират храна и напитки на открито, както и за настаняване в хотел.

Ползването на градски транспорт ще е възможно без зелен сертификат от 1 април, като ограничението ще остане само за превозите на дълги разстояния (междуградски автобуси). От 1 април без зелен сертификат ще може да се влиза в поща, магазинчета за цигари, банки и обществени офиси.

Остава в сила изискването за носене на маски на закрито, като за градския транспорт, кино и театър задължително е маската да бъде FFP2. От 1 май падат и почти всички останали мерки в Италия, включително изискването за носене на маски.

Тайланд

От 1 април се отменя изискването за отрицателен PCR тест преди пристигане в страната. Напълно ваксинираните туристи трябва да си направят PCR тест при пристигане в хотела си, а след излизане на резултата са свободни да се движат из цялата страна. Още един тест трябва да си направят на 5-ия ден - антигенен, чийто резултат сами да въведат в специално приложение.

Сингапур

От 1 април Сингапур също облекчава правилата за пътуване. Всички ваксинирани чужденци ще могат да влизат в страната, без да е необходимо както досега да си осигурят място на някой от специалните полети за ваксинирани VTL (Vaccinated Travel Lane). Освен това ваксинираните пътници няма да се поставят под карантина, ако имат отрицателен PCR, направен до 48 часа преди отпътуването. Неваксинираните ще трябва да прекарат 7 дни под карантина и да си направят PCR тест в края ѝ.

Южна Корея

От 1 април Южна Корея премахва задължителната 7-дневна карантина за чужденците, които са напълно ваксинирани. Страната изисква бустерна доза от всички, които са се ваксинирали преди повече от 180 дни. Пътниците ще трябва да се регистрират предварително и да получат QR код, с който да влязат в страната. В страната е задължително носенето на маска на открито и закрито, но не се изисква зелен сертификат за влизане на обществени места като ресторанти и кина.

Коста Рика

До момента за влизане в страната неваксинираните чужденци трябваше да закупят задължителна здравна застраховка (за ваксинираните и децата под 18 години това правило не важи). От 1 април и това изискване отпада и в Коста Рика всички чужденци влизат без изисквания за тест или ваксина. Остава единствено необходимостта чужденците да попълнят здравен формуляр преди пътуването си.

Канада

От 1 април отпада изискването за представяне на тест от напълно ваксинираните чужденци, които влизат в страната. Канада допуска на територията си само напълно ваксинирани чужденци, които идват с цел туризъм.

Австралия

Макар все още да запазва изискването всички чуждестранни туристи да бъдат ваксинирани, от 17 април Австралия отменя изискването за PCR тест, направен преди пътуването. От същата дата круизните кораби ще се завърнат в австралийските пристанища.

Фиджи

Така наречената "лека карантина" - три дни в одобрен от властите хотел - се отменя за всички чуждестранни посетители на Фиджи от 7 април. Остава изискването всички чужденци да са ваксинирани.