Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Испания се увеличава лавинообразно и в отделни райони на страната започна затягане на мерките.

Паралелно с това и българските власти вземат мерки. От 8 юли България въведе нови правила за завръщащите се от Испания (както и за Русия и Кипър) - представяне на задължителен PCR тест, независимо дали пътниците са ваксинирани или не. Не се приемат и бързи тестове.

Поне засега, новите правила означават единствено повече разходи (за тестове) и по-малко забавление (по-ранно затваряне на ресторантите и баровете в някои региони на страната, както и забрана за танцуване в дискотеките в други).

Ако ситуацията продължи да се влошава обаче, не е изключено българските власти да преместят страната в списъка на опасните зони. Освен това броят на новопотвърдените случаи означава и по-висок риск от заразяване на тези, които изберат Испания за лятната си почивка или екскурзия.

Ето и част от мерките, актуални към момента в някои от по-известните туристически региони.

В Андалусия от 8 юли влизат в сила облекчения. Терасите на ресторантите ще могат да са отворени до 1 след полунощ, а баровете и дискотеките - до 2.

На Балеарските острови, които включват популярните сред туристите Ибиса, Майорка, Менорка и Форментера, остават в сила ограниченията за броя на клиентите в заведенията - до шестима на една маса на закрито и до 12 души на открито. Баровете и дискотеките могат да работят най-много до 2 след полунощ.

Канарските острови са разделени на три нива на ограничения, като най-спокойно е на Гран Канария, Фуертевентура, Ла Палма и Ла Гомера. Там ресторантите и заведенията работят до 2 след полунощ, а капацитетът им е 75% вътре и 100% навън. Малко по-строги са правилата на остров Лансароте - по-малък капацитет на заведенията и навън, и вътре, както и разрешение да работят само до полунощ. Най-много ограничения има на Тенерифе - освен че заведенията могат да работят на 50% капацитет на закрито, трябва да следят и 10% от седящите вътре да са ваксинирани. Там не се разрешава и събиране на групи от повече от четирима души.

Каталуния обяви, че от 9 юли нощните заведения отново ще затворят врати, а заведенията за хранене ще работят до 1 часа. Магазините и музеите ще работят на 70% капацитет.

В Мадрид нощните заведения могат да работя до 3 часа след полунощ, но е забранено пиенето на бара, както и танцуването на закрито. Последните гости могат да влязат в 2 часа.

Във Валенсия нощният живот също страда - нощните заведения могат да работят до 2 часа, но танцуването и пеенето на караоке за забранени. Посетителите могат да пият само ако са седнали.

Следете актуална информация за туристи по време на пандемията ТУК >>>