Най-новите археологически открития от националния резерват "Сборяново" ще бъдат показани за първи път пред публика от днес до 12 януари в столичната галерия "Кредо Бонум", съобщи БТА.

През последните години разкопките продължават да потвърждават загатнати исторически събития, свързани с едно от най-интересните сред тракийските племена - гетите.

Изложбата ще хвърли светлина върху новите открития, направени с разгръщането на проучванията на южната група могили от източния некропол, обединени под знака на Орион, с център Голямата Свещарска (Омуртагова) могила.

Тази година археолозите попаднаха на уникално откритие - заровена в земята двуколка с два коня, датирана от края на четвърти, началото на трети век пр.н.е. Находката е от могила 28 А, близо до Омуртаговата могила.

До колесницата са намерени бронзови апликации.

Двата коня са били погребани в правоъгълни шахти с положени върху каменни блокове глави.

Колесницата е уникална, защото другите две, открити край Стрелча и Враца, са с по четири колела.

Националният резерват "Сборяново" е разположен на двата бряга на река Крапинец, на 50 км от река Дунав и на 6 км от Исперих, а сред първите изследователи на комплекса е австро-унгарският археолог, етнограф и географ Феликс Каниц.

Според проф. Диана Гергова, ръководеща разкопките през последните години, "Сборяново" пази духа и руините на "Даусдава" - Града на вълците или Града на светлината, главната духовна и политическа столица на гетите, наричани от Херодот "най-мъжествени и най-справедливи сред траките".