Ако мечтаете за вълнуващи приключения сред пищни джунгли, релакс на красиви пясъчни плажове по тихоокеанското крайбрежие в компанията на сладки белолики маймунки, както и да се забавлявате на панаир с... корида ала тико в сезона на фиестите, Мануел Антонио край Кепос в Коста Рика е точното място. Сезонът на фиестите е през сухия сезон или лятото, което е от декември до април в страната. Това е най-доброто време за туристите. Моят избор беше февруари.

Снимка: Лилия Чалева

Разположен в джунгла, курортът Мануел Антонио се намира на централното тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика и е само на 165 км от столицата Сан Хосе.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуването с автобус дотам отнема около 3 часа, а билетът струва само десетина долара. 

Лиани в джунглата

Снимка: Лилия Чалева

В джунлата край хотела

Снимка: Лилия Чалева

Тук може да си изберете хотел сред тропическеската гора и откъдето да започнете вашето вълнуващо приключение.

В района предлагат безброй атракционни турове с морски круизи и спортове, пътешествия до водопади, изследване на тропическите гори, както и до ферми за кафе и шоколод.

Снимка: Лилия Чалева

Аз лично разполагах само с 4 дни, в които включих прекрасното зелено бижу - национален резерват Мануел Антонио, нощен тур в джунглата, рекалкс на плажовете и вечерна фиеста на костарикански панаир.

Снимка: Лилия Чалева

 В най-малкото бижу на Коста Рика

Някога остров, но сега свързан с брега с тънка ивица земя, националният парк Мануел Антонио е последният голям резерват на тропическа дъждовна гора в Тихоокеанската Централна Америка. Сухопътният мост разделя двата най-популярни плажа в парка. И въпреки че е най-малкият в страната, създаден едва през 1972 г., зашеметяващата красота и разнообразие на дивата природа в неговите 683 хектара е несравнима.

Снимка: iStock by Getty Images

Входът за парка e платен, струва 18 долара и е отворен всеки ден от 8 до 16 часа, защото тук започва да се свечерява след 17 часа, а два часа по-късно настава пълен мрак.

Всеки ден пред парка се вие опашка от туристи, но не се притеснявайте, защото минава бързо.

Снимка: Лилия Чалева

Влизането в резервата започва с добре изградена и широка пътека, която ще ви открие пищната тропическа природа и неговите екзотични обитатели.

Снимка: Лилия Чалева

Съветът ми е да използвате услугите на екскурзовод, който да ви насочи внимание и разкаже за уникалния растителен и животски свят тук.

Снимка: Лилия Чалева

Така ще може да зърнете на десетки метри нагоре в короните на огромни тропически дървета заспали ленивци.

Ленивец заспал в короната на огромно дърво, заснет през бинокъл

Снимка: Лилия Чалева

Ленивец

Снимка: iStock by Getty Images

Ще ви разкаже, че цветът на бановоното дърво също се яде.

Снимка: Лилия Чалева

Ще ви покаже около кои растения змиите се крият и дебнат своята плячка.

Около червения цвят обикновено дебне змия

Снимка: Лилия Чалева

И ще ви разкаже за голямата природна аптека, която всъщност представлява джунглата. 

 

Знаете ли, че бамбукът, който е доста разпространен в джунглите на Центрана Америка, всъщност е внесен от Африка?

Тук ще видите ванилови дървета, растителност, която действа като репелент срещу комари, както и такова, което действа като като дрога. 

Пътеката стига до крайбрежния бряг, където може да релаксиране на прекрасен плаж. Тук няма чадъри и шезлонги, но и не са необходими, защото пясъкът е мек и ситен, а джунлгата осигуряват прекрасна сянка. Влизането във водата дори през февруари е приятно топла - към 23 градуса, макар и да е океан.

Снимка: Лилия Чалева

Встрани на плажа, край скалите може да откриете варани, рачета и други морски обитатели, а ако се потопите край рифовете да зърнете пасажи с рибки.

На връщане към парка и друг живописен път, част от който е по дървен мост, където може да зърнете отблизо скачащи от клон на клон маймунки, да зърнете пъстроцветните папакали Ара и малкото чаровно колибри.

Снимка: Лилия Чалева

Снимка: iStock by Getty Images

Ара

Снимка: iStock by Getty Images

Колибри

Снимка: iStock by Getty Images

На излизане от парка може да се разхладите с кокосова вода директно от плода срещу 2 долара, да си купите сувенири или ръчно изплетении гривни от местните жители за по няколко долара, както и да хапнете в няколкото малки заведения там. 

Снимка: Лилия Чалева

В подножието на парка, извън него, има друг просторен плаж, който предлага също чудесно условия за релакс.

Плажът на Мануел Антонио, извън парка

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът след излизане от парка

Снимка: iStock by Getty Images

Тук предлагат и уроци по сърф. На крайбрежното ресторантче има музика на живо, а супата от морски дарове е уникална и само за десетина долара.

Снимка: iStock by Getty Images

 На плаж с маймунки

Ако искате да отиде на някой не толкова популярен за туристите и по-малък плаж в хотелската част на Мануел Антонио - Плая Биесанз Biesanz е точното място. Тук има и няколко малки заливчета сред скалите, които осигуряват уникален релакс под сянката на крайбрежната джунла.

И не се учудвайте, ако край дърветата премине стадо белолики маймунки. Те просто са решили да минат край брега, не са агресивни, нито пакостници, поне такъв беше случая при мен.

 

Нощен тур в джунглата

Вълнуващо приключение е и нощният тур в джунглата. Доста местни агенции предлагат тази услуга, където срещу шестдесетина долара ще ви покажат малките нощни обитатели. В услугата влиза шатъл от хотела, както и вечеря в джунглата след нощния "лов".

Гидът ви "въоръжава" с фенерче и дървена пръчка, след което започва нощния "лов". По пътя ще откриете гущери, змии и всякакви влечуги, като в търсенето им и вие ще се включите.

"Хванат" гущер през нощта

Снимка: Лилия Чалева

Базилиск - гущерът, който бяга по вода

Снимка: Лилия Чалева

Нощен обитател в джунглата

Снимка: Лилия Чалева

Кулминацията на тура завършва с откриване на най-известната жаба в Латинска Америка с червените очи.

Най-известната жаба в Латинска Америка

Снимка: Лилия Чалева

 

На фиеста с бикове ала тико

Край курорта Сан Антонио е разполжен град Кепос, който предлага доста барове и ресторантчета, както и местен пазар. Лесно е отиването до града, защото има автобус, който се движи по марушрута и то на всеки 15 минути. Така че само срещу по-малко от долар за билетче, което купувате от шофьора, може да разгледате града. А за късните часове има на разположение таксита. Хората са изключително дружелюбни, усмихнати и навсякъде се чуете техния типичен поздрав "Пура вида".

Тук може да изследвате и тяхната уникалната култура чрез празниците, фиестите и панаирите. Със събития, които включват танци, езда на бикове и музика на живо, ще получите уникално изживяване по време на пътуването си до Коста Рика.

По време на моя престой аз нацелих сезона на фиестите, така че пътешествието ми включи и местен панаир край Кепос. Популярна част от местните фиести са разнообразните възможности за храна и павилионите за пазаруване. Местни търговци и големи каравани от продавачи подреждат щандове с традиционна панаирна храна, различни стоки и други артикули, които присъстващите могат да разгледат и да се насладят по време на фиестата.

Коста Рика е единствена по рода си страна с различни комбинации от култури, което прави възможностите за храна огромни на празненствата. С храна, вдъхновена от китайските култури, като накълцано суи и пържен ориз, аржентинско пинчо и пържола или костарикански основни пупуси, ще напуснете фиестата с пълен корем, след като опитате всички опции за храна.

Най-голямото шоу обаче е коридата или обяздване на бикове "a lo Tico". Това е едно от най-разпознаваемите събития по време на празненствата в Коста Рика. Този тип езда на бик е уникална комбинация от традиционно родео езда и нещо съвсем различно. Не се бъркайте с испанската езда на бик, тук тя е без насилие спрямо бика.

Язденето му демонстрира разликата между човека и животното и възхвалява силата и мощта на бика.

Този спорт е подобен на американската версия на яздене на бик на родео. Ездачът сяда на гърба на бика, а публиката наблюдава колко дълго ездачът ще изръжи ездата. Частта в стил тико идва, след като ездачът пада от животното. Хората, които са на арената, ще скочат, ще се подиграват и разсейват бика, докато ездачът избяга от животното.

Следва шоу с ездачи на коне, които извеждат бика от арената с помощта на ласо, за да освободят терена за следващия "бикоборец".

По време на моята фиеста в Кепос излязоха дузина смелчаци, които денострираха уменията си в обяздването на бикове.

Между излизанията им има и подгряваща част за публиката като например избиране на хора от публиката за малко състезание за най-добър танцьор на арената. Водещият избира няколко души от публиката и надпреварата започва.

Изобщо шоуто си заслужава и струва само 10 долара.

За съжаление, краткиият ми престой в Мануел Антонио изтече с тази костариканска корида, но турът продължава с нови вълнуващи приключения в Панама сити и райските острови Сан Блас на карибския бряг.