През миналата година служителите по сигурността на американските летища са регистрирали над 6500 оръжия - рекорд за всички времена, съобщава Euronews.

Американската Администрация за транспортна сигурност е конфискувала около 18 огнестрелни оръжия на ден през 2022 г., като през годината са задържани 6542 оръжия. Числото отразява по-широката тенденция към увеличаване на притежанието на оръжие, заяви администраторът на TSA Дейвид Пекоске.

"Това, което виждаме на нашите контролно-пропускателни пунктове, наистина отразява онова, което виждаме в обществото, а в обществото в днешно време има повече хора, които носят огнестрелни оръжия", предупреди той.

Защо има толкова много оръжия на летищата в САЩ?

С изключение на 2020 г., заради пандемията от Covid-19, броят на оръжията, задържани на летищните контролно-пропускателни пунктове, се е покачвал всяка година от 2010 г. насам. Експертите не смятат, че става въпрос за епидемия от бъдещи похитители - почти всички заловени твърдят, че са забравили, че имат оръжие със себе си - но подчертават опасността, която дори едно оръжие може да представлява в неподходящи ръце в самолета или на контролно-пропускателния пункт. Оръжията са били задържани на повечето летища. Но това се случва по-често на по-големите аеропорти в райони с по-благоприятни закони за носене на оръжие, казва Пекоске. Това са тези в Далас, Остин и Хюстън в Тексас, три летища във Флорида, Нашвил, Тенеси, Атланта, Финикс и Денвър.

На летището в Атланта, което е едно от най-натоварените в света с приблизително 85 000 души, преминаващи през контролно-пропускателните пунктове в натоварен ден, през 2022 г. са били заловени 448 оръжия - най-големият брой от всички летища.

Пекоске не е сигурен, че оправданието "забравих" винаги е вярно или дали е естествена реакция при залавяне. Независимо от това, казва той, това е проблем, който трябва да решен.

Когато служителите на Американската Администрация за транспортна сигурност (TSA) видят на рентгена нещо, което според тях е оръжие, те обикновено спират лентата, така че чантата да остане в машината и пътникът да не може да стигне до нея. След това се обаждат на местната полиция.

Снимка: iStock by Getty Images

Последствията варират в зависимост от местните и щатските закони. Лицето може да бъде арестувано, а оръжието - конфискувано. Понякога обаче му се разрешава да даде оръжието на придружител, който не лети с него, и да продължи по пътя си. Незаредените оръжия могат да бъдат поставени и в чекираните чанти, ако се спазват съответните процедури.

Тези федерални санкции са инструментът на TSA за наказване на онези, които внасят оръжие на контролно-пропускателния пункт. Миналата година TSA повиши максималната глоба на 14 950 долара като възпиращ фактор. Освен това пътниците губят статута си на PreCheck, който им позволява да заобикалят някои видове проверки, за срок от пет години. Преди това срокът беше три години, но преди около година агенцията го увеличи и промени правилата.

Освен това пътниците могат да пропуснат полета си и да загубят оръжието си. Ако федералните служители успеят да докажат, че лицето е възнамерявало да пренесе оръжието през контролно-пропускателния пункт в т.нар. стерилна зона на летището, това е федерално престъпление.

Националната фондация за спортна стрелба, търговска група от бранша, проследява данните на ФБР за извършените проверки за продажба на огнестрелно оръжие.

През 2000 г. броят им е бил малко над 7 милиона, а през миналата година - около 16,4 милиона. По време на пандемията от коронавирус те са били още по-големи.  Според оценките, в САЩ се притежават около 400 милиона оръжия - приблизително 120 огнестрелни оръжия на 100 души.