Сръбско село, вдъхновено от съседна Румъния, се надява, че легендата за неговия собствен вампир ще се конкурира с граф Дракула в привличането на туристи, предаде Ройтерс.

Засега неидентифицираният гроб, който може би е на Петар Благоевич, селянин, умрял през 1725 г., не е толкова привлекателен като замъка Бран в Трансилвания, който стана известен като дома на Дракула и привлича посетители от целия свят.

Това обаче не пречи на жителите на сръбското село Кисилево, на около 100 километра от Белград, да си мечтаят за слава.

"Ние имаме едно нещо, което нито едно село в света няма. Имаме си киселевски вампир", казва Мирко Богичич, нотариус и фолклорист, говорейки за своята надежда да бъде изградено тематично село, с къщи и костюми от 18 век.

Богичич казва, че Благоевич е вампирясал и се е върнал да тормози семейството и съседите си, като се промъквал край къщите им да търси храна и обувки и нападал и душал жертвите си.

В този регион суеверията са нещо обичайно, но различното в Киселево е, че историята с вампира е документирана от представителя на тогавашната Хабсбургска монархия Фромбалд.

Според статия, публикувана във виенски вестник от онова време, ужасените селяни настояли за разследване, което довело до отварянето на гроба на Благоевич.

"Те намерили тялото непокътнато, а брадата и ноктите му видимо пораснали.

Незабавно приготвили кол от глог и го проболи с него", разказва Богичич, показвайки фотокопие от вестника.

Фромбалд отбелязал още, че от раната, от устата и от ушите на тялото потекла прясна червена кръв. Близо три века по-късно Кисилево, близкият курорт Сребърно езеро и малкото дунавско градче Велико Градище се надяват легендата да привлече туристи от екскурзиите по Дунав, някои от които вече спират във Велико Градище.