Тесните пътища, криволичещи между възвишенията на Родопите, не са особено приятни за шофиране през зимата, но лятото е перфектният момент да заредите резервоара догоре и да се отправите на няколкодневно пътешествие из най-обичаната българска планина.

Ако се чудите в кои села да спрете за традиционна атмосфера, красиви гледки и изобилие от интересни места, които да посетите наоколо, в следващите редове ще ви дадем няколко идеи.

От блаженото спокойствие на Долен и Лещен до необикновените атракции в Дорково и Побит камък - вижте кои са някои от най-интересните села в Родопите, които да видите това лято.

 

Лещен

Снимка: iStock by Getty Images

Разположено в полите на Западните Родопи, Лещен е едно от най-фотогеничните села, в които можете да попаднете. И рядко някой попада тук случайно - близките села Ковачевица и Долно Дряново са не по-малко колоритни, а около тях има немалко пътеки, водопади и скали с гледки.

Равногор

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

С високопланинската си свежест и безкрайните гледки към завитите със зелени китеници Родопи село Равногор е грижливо пазено късче от миналото, към което да се отправите за един ден или за уикенд презареждане. Селото придоби интернет и туристическа популярност заради невероятните панорами към Родопите, които се разкриват от двете емблематични места край него - Бекови скали и Червената скала.

На ръба на скалите има пейки и беседки, където можете да си направите снимки или пикник.

По пътя към Равногор има няколко винарни, можете да спрете и за разходка в миналото из Брацигово.

Яврово

Снимка: iStock by Getty Images

Яврово е малко позната дестинация, която се намира недалеч от Пловдив и макар да има запазени възрожденски къщи с тежки дървени порти, най-големият ѝ принос е в това, че е родното място на писателя Николай Хайтов. 

В центъра на селото можете да си налеете вода от чешмата на Хайтов или да се спрете при църквата. Постоянните жители на селото са едва няколко десетки и в делнични дни улиците му са пусти. През почивните дни е по-оживено, но разходката сред пустеещите сгради все така навява меланхолия. 

Дорково

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Плиоценският парк превърна село Дорково в дестинация - мечта за всеки почитател на праисторическите животни и зрелищните разходки в миналото. Плиоценски парк е музей, който не е голям, но ви поглъща. В центъра се извисява мастодонт в реален размер - възстановка на вида мастодонти, които са открити при самото село Дорково (най-голямото находище на този вид мастодонти в България и едно от най-големите в Европа). Наоколо ви заобикалят звуците и гледките на субтропична гора - пейзажът, какъвто е бил тук преди 5 милиона години. Особено ако случите да няма много посетители, усещането е сюрреалистично - сякаш наистина сте там, преди милиони години.

Докато сте в Дорково, може да се качите на крепостта Цепина, която се намира над селото и е била дом на деспот Алексий Слав, който оттук е управлявал Родопите и Източна Македония.

Побит камък

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако сте тръгнали към Родопите и пътят ви минава по трасето Велинград - Доспат, не бързайте към крайната си цел. Направете малка отбивка по пътя, за да видите един необикновен камък, сякаш забит от великан в земята. Височината му е над 4 метра, а обиколката - над 8 метра и застанали в подножието му, може да се почувствате като миниатюрни буболечки. Големият камък е дал и име на селото - Побит камък.

Съществуват предположения, че камъкът е бил култово място за траките, където те са почитали Богинята Майка или Бога Слънце. Към тази вероятност насочва фактът, че камъкът е обработван, за да добие форма на фалос - често срещан символ на тракийския култ към слънцето.

Триград

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Макар да има "град" в името си, Триград е село, при това чудесно село, което може да се ползва за отправна точка за разглеждане на природните забележителности в района - Триградското ждрело, Буйновското ждрело, пещерите Дяволското гърло, Харамийска (само за приключенци) и Ягодинска, Орлово око.

 

Широка лъка

Снимка: iStock by Getty Images

Широка лъка е разположена на около 15 км от Пампорово и се е превърнала в една от емблемите на традиционната родопска архитектура.

Цялото село е като картичка, местните заведения сервират родопски специалитети, а от Националното училище за фолклорни изкуства се извиват народни мелодии.

В селото има няколко музея, но дори и безцелна разходка из кривите сокаци сред черно-белите къщи ще ви зареди с онази специална енергия на Родопите, която не може да се опише с думи. 

Борово

Снимка: iStock by Getty Images

Село Борово е чудесна уикенд дестинация за почитателите на поклонническия туризъм и природата. На възвишение край селото се издига малкия параклис "Възнесение Господне", който е магнит за фотографи от цялата страна заради многобройните възможности за запечатване на впечатляващи кадри по всяко време на деня и нощта.

Съвсем близо се намира манастирският комплекс Кръстова гора - място, което се слави с лековитата си атмосфера. Цяло лято в Кръстова гора идват да преспят поклонници, вярващи, че нощем небето се отваря и Господ чува молитвите им. Празникът на комплекса е на 14 септември, Кръстовден, когато има най-много посетители.

Долен

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В Долен времето е спряло преди век или два, а тишината е всепоглъщаща.

Селото е архитектурен резерват, но в него едва ли ще се натъкнете на тълпи. Останете няколко дни в някоя от автентичните къщи за гости и ще забравите лудешкия ритъм на града.

Разпитайте местните за някоя от бабите, които пеят характерните местни народни песни - това е нещо, което няма къде другаде да чуете.  

Забърдо

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Забърдо е от онези родопски села, където пътищата свършват. Можете да дойдете с кола или пеша по маркирани пътеки от Чудните мостове. Вторият вариант е идеален за лятото, когато иглолистните гори и прохладните потоци ще ви спасят от жегата. При входа на селото ще бъдете посрещнати по холивудски с приветствен знак на хълма.