В случай, че имате нужда от специален повод, за да увеличите изминатите крачки на ден, последвайте примера на Великобритания, където май е Национален месец на ходенето.

Всяка година в продължение на цял месец в страната се провеждат инициативи, свързани с ходенето, като много от тях са подкрепени от здравните власти на Острова.

През 2021 г. предизвикателството е всеки ден от май хората да включат 20 минути ходене като част от движението си през деня. За по-голяма ангажираност на участващите една от неправителствените организации, които подкрепят здравословния начин на живот във Великобритания, обяви награди за тези, които си поставят конкретни цели, свързани с ходенето, за месеца.

Информация за кампанията може да се следи и споделя с хаштагове #Try20 и #WalkThisMay.

От неправителствената организация "Актив Нейшън" използват тематичния месец, за да припомнят ползите от ходенето.

Ходенето е полезно за сърцето

Ходенето не само подсилва сърцето ви, но и намалява риска от сърдечен удар и сърдечносъдови болести. Според проучванията разходка с бързо темпо по 30 минути всеки ден намалява риска от удар с 27%.

Ходенето ви помага да отслабнете

Ако сте нови в упражненията или просто искате да отслабнете постепенно, ходенето е чудесно упражнение. Половин час ходене с около 3 км/ч изгаря около 75 калории, а ако вдигнете скоростта до 6,5 км/ч, изгорените калории за 30 минути стават 150.

Можете да намалите риска от деменция

Възрастните хора, които изминават пеша поне 9 км седмично има значително по-нисък риск да развие деменция.

Увеличавате приема на витамин D

Много от хората във Великобритания са с дефицит на витамин D заради рядкото показване на слънцето иззад облаците. А най-добрият начин да приемате повече от този витамин е да прекарвате време на слънце. Витамин D е добър за имунната система и за здравето на костите.

Ходенето ви прави щастливи

Според проучванията кратка разходка с бързо темпо има същия ефект като антидепресант и е чудесен начин да облекчите симптомите на депресия, тревожност или прекомерен стрес.