Италия обяви планове да изгради прибиращ се под на Колизея в Рим, за да доближи съвременния вид на гладиаторската арена до начина, по който е изглеждала тя в най-добрите си времена.

Предвижда се Колизеят да възвърне функциите си на сцена и в него да се играят театрални постановки, да се провеждат концерти, а посетителите да могат да стъпят със собствените си крака там, където гладиатори и животни са водили битки на живот и смърт.

От близо 1000 години Колизеят е без под, а помещенията под него са изложени на капризите на времето от повече от век.

Днес посетителите виждат лабиринта от тунели, който се е намирал под оригиналния под - дървен и покрит с пясък. В тези тунели са се намирали клетките с диви зверове и декорите за представленията, тук гладиаторите са се подготвяли за бой. Някога това е било скрито от очите на публиката, но със западането на Колизея след 5-и век подът изгнива и повече не е възстановен.

Очаква се работата по изграждането на новия под да започне през 2022 г., а година по-късно да е готов.

В него ще има врати-капани и скрити асансьори. Освен това той ще е сгъваем и ще може да се прибира бързо, за да пази намиращите се под него пространства от дъжд. Италианските власти не предвиждат тук да се правят възстановки на гладиаторски боеве, а Колизеят да стане сцена за театър и концерти.

“Това ще е значима технологична намеса, която ще позволи на посетителите не само да видят подземните помещения, но и да оценят красотата на Колизея, докато стоят в центъра на арената,” каза италианският културен министър Дарио Франческини пред BBC.

След началото на пандемията от коронавирус Колизеят беше отворен само от юни до ноември, когато отново затвори врати за посетители заради големият брой заразени.