Много християнски и мюсюлмански религиозни обекти в Черна гора отдавна са изоставени поради военни конфликти, но повече от 50 от неговите християнски манастири остават активни и отворени за обществеността. Някои от тях преживяват ренесанс през последните десетилетия с млади монашески общности, които съживяват занемарените места, други продължават да съществуват поради отдадеността на един-единствен местен монах.

Разположени на фона на тюркоазени езера, драматични брегове и скалисти планини, черногорските манастири предлагат на пътешествениците поглед към една различна епоха. Те показват сложни стенописи и архитектурни стилове - от византийски до османски, пише National Geographic.

Острожки манастир

Създаден през XVII век от свети Василий Острожки, който е бил епископ на Херцеговина, като място за убежище от османците, Острожкият манастир е най-важната православна обител в Черна гора и е архитектурно постижение. Изсечен в отвесните скали в Острожка Греда, ярко бялата му структура, включваща фрески със златни листа, е в ярък контраст със тъмните скали.

Снимка: iStock by Getty Images

Манастирът има две части, свързани чрез стръмна горска пътека. В долната част се помещава църквата "Света Троица", където посетителите могат да се любуват на нейните стенописи.

Всяка година хиляди поклонници се изкачват по пътеката до горната част на манастира, където се молят пред тленните останки на св. Василий (1610-1671), известен сред местните като "чудотворец". Тялото на светеца се пази от свещеник и е покрито с бродирано одеяло.

"Хората вярват, че ако отидете в манастира и се помолите пред тялото на св. Василий, желанията ви ще бъдат чути и ще бъдете изцерени", казва Мариан ван Туилърт, автор на Montenegro off the Beaten Track—21 Adventurous Road Tours. "Това вярване е силно разпространено не само сред местното православно население, но и сред мюсюлманите и католиците. Всички вярват в чудотворните мощи на св. Василлий Острожки".

Всеки 12 май поклонниците отбелязват смъртта му, като тръгват на 40-километрово поклонение от столицата Подгорица до Острог.

Манастир Бешка

По време на династията Балшич (XIV и XV век) на островите в Шкодренското езеро са построени повече от 20 манастира (Черногорската Света гора). Регионът е силно повлиян от монасите от православния духовен център Атон. Манастирите процъфтяват до XIX век, когато османците унищожават повечето от тях, но около 10 от православните обекти оцеляват.

Снимка: iStock by Getty Images

Посетителите могат да изследват тази история в манастира Бешка, разположен на малкия остров на западния бряг на езерото. Светата обител е изоставена в продължение на близо 400 години, но преди десетилетие няколко монахини го връщат към живот. В него има две църкви - едната носи името на Св. Георги Победоносец и е издигната около 1385 - 1390 г. от владетеля на княжество Зета Георги II Страцимирович Балшич. Втората е "Св. Богородица" и е построена през 1440 г. по заповед на неговата съпруга Елена.

Монахините възраждат и изкуства като правенето на икони, които след това продават на посетителите, за да поддържат мястото.

Църквата "Дева Мария от скалите"

Стотици туристи се отправят към град Пераст, за да видят малката църква със син купол, издигаща се над водите на Которския залив.

Според местните предания през 1452 г. двама братя (единият страдащ от нараняване на крака) видели икона на Богородица с младенеца върху скала, стърчаща от морето. Те занесли скалата в дома си и легнали да спят. На сутринта иконата я нямало, а кракът на брата бил изцелен. Вярвайки, че това е божествено послание, местните жители издигнали храм на Богородица, като натрупали камъни на мястото, където била намерена иконата, така че да образуват малък остров.

Снимка: iStock by Getty Images

През 1630 г. Римокатолическата църква претендира за мястото и построява нов параклис. Реновирана през 1722 г., църквата "Дева Мария от скалите" разполага с повече от 2500 сребърни плочи, дарени от моряци, които отдават безопасното си завръщане от морето на защитата на Богородица. Стените и таваните на храма съдържат и 68 фрески от Трипо Коколя, известен бароков художник, родом от Пераст.

В намиращ се на близо музей се съхраняват илирийски артефакти, намерени в района, картини на местни кораби и гобленът "Любов и вяра", изтъкан от местната художничка Ясинта Кунич-Мийович. Тя работи над творбата си в продължение на 25 години, докато чака съпруга си моряк да се върне от плавания. В гоблена изобразява Богородица с Младенеца чрез копринени, сребърни и златни нишки, както и с нишки от собствената си коса.

От 1938 г. на всеки 22 юли градът празнува Фашинада, за да отбележи откриването на иконата от братята. Жителите украсяват лодки с панделки и цветя, след което ги пълнят с камъни и ги натрупват около острова, за да поддържат изкуствената структура.

Какво трябва да знаете

Манастир Острог: Според традицията посетителите носят дар, като сапун или одеяла, за монасите, който оставят в кошниците пред входа на светата обител.

Манастир Бешка: Частни обиколки с лодка тръгват от Вирпазар, на 30 минути с кола от столицата Подгорица.

Църквата "Дева Мария от скалите": Лодки тръгват от Пераст или Котор. Музеят има входна такса в долари.

При посещение на манастирите се изискват скромни дрехи, които покриват раменете и коленете.