Тайланд остава затворен за туристи поне до март 2021 г., обяви министърът на спорта и туризма на страната Пипат Рачакитпракан, като попари надеждите за силен зимен сезон в екзотичната дестинация.

За момента всички видове визи, включително е-визата и визата при пристигане няма да се издават, съобщава информационният сайт Travel Daily.

Много тесен кръг от чужденци могат да пътуват в страната в момента - сред които висококвалифицирани специалисти, медицински лица технически експерти и хора, пътуващи по бизнес. За тях остава в сила задължителна 14-дневна карантина след пристигане.



В края на октомври 2020 г. Тайланд официално посрещна първите си туристи след началото на пандемията, но към момента се издават специални визи за жители на определени страни, като изискването е престоят в страната да е минимум 30 дни, като в първите 14 посетителите останат под задължителна карантина. Освен това нямат право да се движат свободно из страната и трябва да имат специална застраховка.

Местните туроператори и хора, заети в туристическата сфера настояват за намаляване на задължителната карантина и за обявяване на зелени коридори за туристи от нискорискови държави. Близо 10% от брутния вътрешен продукт на страната се формира от туризма през последните години.

Местните власти обаче все още се опасяват от втора вълна на случаите на Covid-19.

От май 2020 г. пандемията е под добър контрол в страната и според официалните статистики няма ден с регистрирани повече от 20 нови случая.