Ваксинацията напредва с различни темпове в различните държави, но покрай разпространението на новите варианти на коронавируса редица страни предприемат сериозно затягане на мерките.

Португалия, Испания, Нидерландия се връщат към ограниченията, а редица страни по света изобщо не са отваряли границите си за чужденци от началото на пандемията.

След пълното затваряне на границите, следващата по драстичност мярка, която вече е в сила в няколко държави, е недопускането на чуждестранни посетители, които не са ваксинирани.

Вижте кои са туристическите дестинации, които няма да можете да посетите в скоро време освен ако нямате ваксинационен сертификат.

Малта

От 14 юли 2021 г. Малта обяви, че ще стане първата страна в Европейския съюз, която затваря границите си за неваксинирани туристи. Досега влизането в малката островна държава беше възможно и с отрицателен PCR тест, а този тип ограничение важеше само за британските туристи.

"Ние ще сме първата страна от ЕС, която ще направи това, но трябва да защитим нашето общество", обобщи малтийският здравен министър на пресконференция. Междувременно от Европейската комисия обявиха, че не приема изискването за ваксинация да е предварително условие за влизане в страната. 

Нова информация: На 14 юли Малта обяви, че все пак се отказва да затвори границите си за неваксинирани, но ще ги поставя под задължителна 14-дневна карантина.

Абу Даби (и други арабски дестинации)

Макар да няма забрана за влизане на неваксинирани лица на територията на емирството Абу Даби, движението на територията му скоро ще е почти невъзможно за такива. Училища, ресторанти, хотели, търговски центрове: от 20 август до повечето обществени места в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, ще се допускат само ваксинирани лица.

Засега подобни правила не се предвиждат за Дубай, друго от седемте емирства, съставляващи ОАЕ. Всяко емирство има свои правила за влизане на чужденци на територията му.

Подобни мерки са въведени и в Кувейт, където до моловете вече не е разрешено да влизат лица, които не са ваксинирани. От 1 август в Саудитска Арабия само ваксинирани хора могат да ползват градския транспорт, както и да влизат в обществени и частни учреждения.

Канада

Чуждестранните туристи, които не са ваксинирани срещу COVID-19, няма да имат право да влизат в Канада за известно време, тъй като правителството не желае да застраши напредъка, постигнат по овладяването на вируса. Това заяви преди дни премиерът на Канада Джъстин Трюдо, цитиран от "Ройтерс". "Мога да ви кажа в момента, че това няма да се случи дълго време", каза Трюдо, попитан от репортери кога Канада ще позволи на неваксинираните туристи да влязат в страната.

Мавриций

Макар да не затваря границите си за хората без поставена ваксина, от 15 юли 2021 г. популярният екзотичен остров Мавриций въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички чужденци, като условията са по-стриктни за тези без ваксина. Тези, които са ваксинирани, ще могат да прекарат карантината си в хотелски комплекс, където да ползват всички съоръжения за забавление - басейн, спа, плаж. Посетителите без ваксина обаче ще трябва да прекарат целия период в хотелската си стая, като дори храната ще им бъде доставяна в стаята. След края на 14-дневната карантина и отрицателен PCR тест туристите ще са свободни да се движат из острова.