Студът и мрачното време през зимата могат да ви повлияят негативно както физически, така и психически. Желанието да заспите зимен сън през октомври и да се събудите чак напролет е напълно разбираемо, но понякога може да прерасне в по-сериозен проблем.

Може би сте чували за сезонно афективно разстройство. Това е медицинско състояние, от което мнозина страдат през студените сезони заради намаленото време на греене на слънцето през деня. Лошото настроение и липсата на енергия са често срещани и могат да ескалират в депресивно състояние.

Някои хора са по-тежко засегнати от зимната депресия и се смята, че причините за това са три: генетични, стрес и липсата на слънчева светлина. Човек рядко има влияние върху първите две, но можете да си помогнете като се заемете с последната. Макар да звучи парадоксално, това, което ще ви помогне, е именно повече време навън.

Ето няколко добри причини да пътувате повече, за да се справите със зимната депресия, и какво да не забравяте, когато потегляте.

Зареждате се с витамин D

Недостигът на витамин D през зимата е често срещан заради краткото време, в което се излагате на слънце. Обикновено в светлите часове на деня сте на закрито на работа, а в края на работния ден слънцето вече се е скрило. Друг проблем е, че зимата сме навлечени с дълги ръкави и крачоли, а за синтезирането на витамин D слънцето трябва да огрява кожата.

Недостигът на витамин D води до понижаване на имунитета, умора и липса на настроение.

Всяко време, прекарано на открито, независимо дали е в планината, в парка или на няколкочасова разходка до съседния град през уикенда, ви зарежда с дефицитния зимен витамин. Смята се, че излагане на слънце за 15-20 минути три пъти седмично е достатъчно.

Съвсем на друго ниво решавате проблема с витамин D, ако се отправите на пътуване към някоя страна, където е лято по това време на годината.

Раздвижването подобрява настроението ви

Снимка: iStock by Getty Images

Често през зимата се движим по-малко, а движението е един от най-успешните начини за справяне с депресията. Физическата активност намалява нивата на стресовите хормони, а оттам и цялостно подобрява настроението ви.

Най-добрият вариант е да комбинирате някаква форма на упражнения с излизане на слънце. Ако сте почитатели на зимните спортове, практикувайте ги възможно най-често или опитайте нови - ски, сноуборд (ски курортите в България работят, макар и при спазване на определени мерки), преходи със снегоходки, каране на фатбайк, ледено катерене - възможностите са много и имате поле за експериментиране.

Топлината е по-важна, отколкото си мислите

Снимка: iStock by Getty Images

Вероятно смятате, че ако ви е студено, просто ще ви е неприятно и мотивацията ви за каквито и да било дейности ще е ниска. Оказва се, че студът има много по-значимо въздействие върху вас, отколкото предполагате.

Проучванията сочат, че топлината облекчава симптомите на сезонното афективно разстройство. Одеялото, радиаторът и чашата с чай са вашите най-добри приятели у дома, но тръгнете ли на разходка, не позволявайте на студа да ви саботира. Носете си топла напитка в термоса винаги щом излезете навън през зимата.

Продават се и грейки за ръце - мини пакетчета, които държат ръцете ви топли в мразовитите дни. Така накъдето и да се отправите, ще можете да се възползвате от ползите от времето навън, без да страдате от негативите му.