С отпадането на COVID ограниченията във все повече държави, пътуването започва да прилича на това, което туристите познаваха преди пандемията.

След като през февруари скандинавските държави първи се отказаха от изискванията за тестове и ваксина както по границата, така и за достъп до обществени места в страната, към момента без ограничения се пътува до повече от 10 страни - Дания, Швеция, Норвегия, Словения, Швейцария, Австрия, Йордания, Кения, Исландия, Полша, Великобритания и Ирландия, а още десетки се готвят да последват примера им.

Но макар ограниченията да изчезват, самите туристи вече търсят не точно това, което искаха преди пандемията. Не всички прогнози за трансформирането на туризма се сбъднаха, но някои се оказаха точно на място.

Не просто "екскурзия където и да е"

Преди пандемията много от хората държаха на самото пътуване, а не толкова на дестинацията. Сега много от туристите искат да осъществят пътуването на мечтите си или са готови за пръв път да посетят далечни и екзотични дестинации. Двете години на ограничения и несигурност създадоха нуждата от добавяне на лично усещане за смисъл към пътуването.

"Пътуването вече не е просто "да отидем където и да е". Като излизаме от толкова дълъг период на ограничения, през 2022 г. търсим смисъл и богати преживявания", коментира пред "Ню Йорк Таймс" Кристин Хъдсън от американския онлайн туристически портал Expedia.

Снимка: iStock by Getty Images

Повече дестинации и пълни самолети

Хората са готови да се върнат в небето. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт, която обединява 300 авиокомпании от цял свят, тази година се очаква хората в самолетите и на летищата да са със 150% в сравнение с миналата година.

Туристите имат все по-голям избор къде да летят - дестинации като Австралия, Бали и Индия са готови да отворят границите си, а падналите ограничения са причина за мнозина да се завърнат към международните пътувания.

Войната в Украйна, от друга страна, пренасочи част от туристите далеч от Източна Европа, което ще доведе до разместване на туристическите потоци. Там, където досега сте свикнали да виждате руснаци и украинци, вероятно ще е празно (включително и по Българското Черноморие според прогнозите на експертите).

Снимка: iStock by Getty Images

Колата под наем се превръща в лукс

По време на пандемията много от големите компании за отдаване на коли под наем продадоха част от автомобилите си, за да намалят разходите и загубите си. При завръщане на туристите това се очаква да доведе до недостиг и високи цени на тази услуга.

Според проучване на търсачката Kayak цените на колите под наем в САЩ в момента са с 27% по-високи от тези миналата година и с над 40% по-високи от цените през 2019 г. Проблемът се влошава от недостига на суровини и забавянето на доставките в автомобилната индустрия, което пречи на компаниите да обновяват и разширяват автопарка си.

Друга промяна е, че все повече компании предлагат електрически автомобили под наем - и все повече туристи търсят такива. Тази тенденция вероятно ще се засили и покрай очакваното увеличаване на цените на горивата покрай войната в Украйна.

Снимка: iStock by Getty Images

Градовете се завръщат

След като по време на пандемията туристите търсеха изолирани места с по-малко хора, сега имат нужда да се завърнат към оживлението на градовете. Магазините вече работят нормално, заведенията са отворени до късно, а в дискотеките е разрешено да се танцува, фестивалите и големите концерти се завръщат - очарованието на градските почивки привлича туристите.

Семейни почивки с елемент на образование

Две години на дистанционно обучение не се отразиха добре нито на родителите, нито на децата. И макар почивката все още да е предимно почивка, много родители я използват и да дадат допълнително неформално образование на децата си.

"Преди семействата не са ни питали какви образователни центрове има наоколо или комплекса. Сега го правят", споделя пред "Ню Йорк Таймс" Читра Стърн, собственик на семеен хотелски комплекс в Португалия.

Друга тенденция, която вероятно ще остане, са специалните хотелски пакети, които предлагат грижа за децата през деня в комбинация с подходящо за работа място, където родителите, които работят дистанционно, да могат да вършат служебните си задължения. Този микс от почивка за децата и нестандартен хоум офис за родителите помага на семействата да се отърсят от дългите месеци на принудителен застой и да внесат разнообразие.