Западни туристи посещават опасни страни като Афганистан, за да търсят силни усещания и да се запознаят с различни култури. За тези смелчаци рискът определено си струва.

Според Джони Блеър "да посетиш Тайланд с раница на гърба е скучно и не ти носи нищо". Той предпочита да се шляе в Ирак или Афганистан - дестинация, която препоръчва горещо, и уверява, че "дори рискът си струва усилията".

Какво вдъхновение на фронтовата линия търсят тези туристи, които се скитат из военни зони, между мини и заблудени куршуми, по несигурни пътища, преградени с контролно-пропускателни пунктове, и където отвличанията са нещо обичайно?
Шепа агенции отвеждат своите клиенти до тези дестинации за любители на силните усещания. Сред тях е английската Hinterland Travel. Нейна група от 12 европейци и американци бе подложена на обстрел с ракета от талибаните в четвъртък (4 август - бел. прев.) в Западен Афганистан, на пътя за Херат.

Шестима туристи, сред които шефът на агенцията Джеф Хан, се отърваха с леки наранявания. Групата обаче едва бе пристигнала в Кабул, а любителите на високия адреналин вече изразяваха във Facebook своето желание да се присъединят към тях.
"Това ме кара да искам да замина с него", написа Дейвид Стенли, разпознавайки по снимките в печата 78-годишния опитен пътешественик Джеф Хан.

Всяка страна си заслужава да бъде посетена

Нездраво любопитство? Необходимост да се изправиш срещу самия себе си? Търсене на силни усещания? Защо човек да рискува живота си на ваканция, когато толкова много хора се борят отчаяно да спасят своя?

През 2013 г. един японски шофьор на камион, Тошифуми Фуджимото, с камера на врата, прекара своята отпуска в Алепо, Сирия, обяснявайки пред АФП, че преди това е бил в Хомс, в Йемен под бомбите и в Кайро при падането от власт на египетския президент Хосни Мубарак.

В Сараево репортерите разказваха за посещението на туристи в прочутия хотел Holiday Inn, щаб на чуждестранните журналисти в обсадения град. А през лятото на 2015 г. френското посолство в Кабул спря насила двама младежи с раници на гърба, които обикаляли безгрижно региона на стоп и практикували каучсърфинг (пренощуване при местни жители).

"Мотивацията на нашите клиенти е най-различна", обяснява Джеймс Уилкокс, основател на агенция Untamed Borders (Диви граници) в Западна Англия, който наскоро завел група смелчаци да се спуснат с каяк по река Панджшир в Северен Афганистан.

"Срещата с друга култура, желание да разберат по-добре геополитическата плетеница, тъй като вече са идвали през 70-те години на миналия век, заради археологическите обекти - причините за безчет", смята той.

Джони Блеър, 36-годишен северноирландец, който е пътувал с Уилкокс, уверява, че "футболният мач с деца близо до будисткия манастир в Саманган, Северен Афганистан, и нощта, прекарана в приказки на чай и наргиле, в Мазари Шариф", големия град в северната част на страната, остават най-хубавите му спомени от Афганистан.

"Пътувал съм още в Ирак, Китай, Венецуела, Палестина и Северна Корея - всяка страна си заслужава да бъде посетена", пише той по електронната поща от руския анклав на Балтийско море Калининград, където току-що е "получил неколкодневна виза".

Човек трябва да опита от всичко

На 46 години, Джон Р. Милтън обяснява от Съединените щати, че "дестинациите извън утъпканите пътеки са много по-обогатяващи - там човек вижда истинското лице на обществата и културите".

""Човек трябва да опита от всичко" е любимият ми цитат", пише този бивш инвестиционен банкер, който се е пенсионирал рано, за да се посвети на това да "изследва красотите на света", включително Афганистан през юни.

Той отишъл освен това да се обогати в Пакистан, Сомалия и Северна Корея, където отпразнувал рождения ден на непредвидимия държавен ръководител Ким Чен-ун "в компанията на Денис Родман" - прочутия бивш американски баскетболист, ставал шампион на НБА. "Най-паметният ми спомен? Затворът в Могадишу".

"Това са преживявания, които човек никога няма да има в западния свят. И да, това може да е опасно, но е възможно рискът да бъде контролиран и онова, което получаваш, определено си струва", заявява убедено Милтън.

За Афганистан, който разчита на своите природни и археологически богатства, за да съживи туристическия си сектор - един от малкото източници на валута за страната, посетена през 2015 г. от 20 000 туристи - случаят в Херат, макар и дребно произшествие, е сериозен.

"Сега дори чуждестранните туристи са нападани у нас. Какъв срам!", се възмущава в Туитър жител на Кабул на име Хамид Захзеб.

Никой не поставя под съмнение задължението тези богати летовници да бъдат спасени и да получат медицинска помощ - афганистанците просто се надяват, че произшествието няма да разубеди чужденците да посещават страната.

Превод от френски: Николай Станоев, БТА

Оригинално зглавие: Туризъм във военна зона: вкус към риска, откривателски
радости