Турция ще се опита да консервира мегалитните глави в планината Немрут в югоизточния окръг Адъяман, като запълни пукнатините по тях чрез технология, наподобяваща "ботокс терапия", съобщава "Хюриет дейли нюз".

Процепите ще бъдат запълнени със специален варов разтвор, а главите ще бъдат обвити със специален плат, така че артефактите, датиращи от преди две хилядолетия, да бъдат защитени от времето .

Съвместният проект, осъществяван от министерството на културата и туризма и Близкоизточния технически университет, има за цел да задържи каменните глави в изправена позиция още 2000 години, съобщиха местни медии.

Пукнатините по каменните глави ще бъдат запълнени с варов разтвор с наночастици в рамките на прецизна процедура, която може да се оприличи на "ботокс операция при хората", обясниха експерти.

Туристическият сезон в планината Немрут приключва през ноември с началото на валежите и започва отново през април.

"Дъждът и снегът се промъкват в малките пукнатини и ги увеличават. Тази работа, подобна на ботокс, ще предотврати проникването и ще предпази каменните глави", обясни специалист.

Негов колега посочи, че работата ще започне до ноември с един артефакт и ако се окаже успешна, процедурата ще бъде приложена и върху други каменни глави, като се очаква завършването на цялата дейност да отнеме пет години, допълва БТА.

Планината Немрут е забележителна преди всичко с откритата при върха гробница, датираща от I век пр.н.е. Гробницата на царя на Комагена Антиох I Теос е била заобиколена от статуи, чиито глави впоследствие са отстранени от телата и разпръснати из околността. Обектът е открит през 1881 година от германски инженер, а през 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.